O Nemanji Vidiću, vrhunskom evropskom fudbaleru iz Užica

1652
Nemanja Vidić
Nemanja Vidić

Nemanja Vidić je rođen 21.10.1981. godine u Užicu. Otac Dragoljub mu je bio radnik Valjaonice bakra, a majka Zora bankarski službenik. Ima starijeg brata Dušana.
Fudbal je počeo da trenira sa sedam godina uz brata u lokalnom klubu Jedinstvo. Sa 12 godina je zaigrao za užičku Slobodu i tu ostao do 1996. godine.

1996. ostvario je svoj životni san – postao je član FK Crvena Zvezda iz Beograda, gde je igrao za mlađi tim. 2000. godine odlazi na kaljenje u Spartak iz Subotice, gde je i započeo seniorsku karijeru. U redove beogradskih crveno – belih vratio se nakon isteka ugovora i bio je standardni član ekipe, koju je sa klupe vodio Zoran Filipović. U sezoni 2001/2002 osvojio je Kup Jugoslavije, ubrzo stekao kapitensku traku i bio pravi lider tima na terenu. Postao je jedan od miljenika navijača, a na Marakani se oprostio u sezoni 2003/2004 duplom krunom.

Te 2004. odlazi u daleku Rusiju i potpisuje ugovor sa Spartakom iz Moskve. Detalji tog ugovora nisu objavljeni, ali je postojala priča da je reprezentativac Srbije bio najplaćeniji igrač u ruskoj ligi u to vreme. Nakon dve godine u hladnoj Rusiji, seli se u kišovitu Englesku i potpisuje ugovor vredan 7 miliona funti sa velikanom engleskog, evropskog i svetskog fudbala – Mančester junajtedom.

Zadužio je dres sa brojem 15, debitovao zamenivši velikog Van Nisterloja 25. januara 2006. u polufinalu Karling kupa. Ubrzo je osvojio srca navijača, postao kapiten kluba (tek drugi stranac – kapiten u istoriji kluba, prvi je bio Kantona) i proglašen najboljim fudbalerom Junajteda od strane navijača i saigrača za 2008. godinu.

Vidiću se kao glavne karakteristike pripisuju izdržljivost, odlično igra glavom i u napadu i u odbrani, te požrtvovanost.

Iako se na samom početku svoje karijere nije pronalazio u ulozi štopera, bio je jedan od najboljih na toj poziciji.

Nemanja je obezbedio mesto u svim budućim monografijama evropskog fudbala, jer je kao član Mančester junajteda osvojio impozantnih deset trofeja, a sa istim klubom postao je prvak Evrope 2009. godine. Takođe, uvršten je u idealne timove Evrope i Premijer lige (tri puta).