O “Radio Titovo Užice” i vremenu kada je nastao

1907

Šezdesetih, pa i sedamdesetih godina prošlog veka, radio je bio u centru pažnje. Slušan je od jutra, pa sve do “Dnevnika” na TV Beograd. Tada sam imao prvi srpski proizvedeni radio “Kosmaj” u politiranoj kutiji, koji je proizvodila fabrika “Nikola Tesla”. Moj je bio iz 1948. godine. S kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, pojavili su se i radio aparati plastičnih kutija raznih veselih boja, koji su mogli da rade i na baterije.

Dušan Stanić i Gordana Stamatović
Dušan Stanić i Gordana Stamatović

U Užicu smo dobili radio dosta kasno, pa tako i neke nove mogućnosti. “Vesti” su najavile da će na talasnoj dužini 275,5 metara i 271, 2 metra početi da radi Radio Titovo Užice. Radio Titovo Užice se u etru pojavilo 30. decembra 1971. Nalazio se u Društvenom domu. Spiker Duško je ponavljao: “Ovde Radio Titovo Užice, vršimo probu tehničkih uređaja… Dragi slušaoci želimo vam dobar prijem i ugodnu zabavu”. Zatim muzika i sve se ispočetka ponavljalo. Kasnije su prenošene “Novosti dana” Radio Beograda, redakcija je počela sa emisijom “Dnevnik titovoužičkog kraja”, a zatim su dodate emisije “Za decu i mlade” i komercijalne “Muzika po vašim željama” i “Reklame radnih organizacija”. Prvi prenos utakmice Sloboda – Dubočica, u Radio Titovo Užice su realizovali Slobodan Ćitić i urednik Petar Tešić.

U to vreme, mi rokerski opredljeni mladi, slušali smo Radio Luksemburg, piratsku sa broda emitovanu Radio Karolinu, Radio Beograd i na njemu “Veče uz radio”, a na njima i ostalima Cepeline, Dženis Džoplin, Hendrsiksa…

Disko džokej U OK i na radiju TU (to sam ja) u vreme dok sam vodio "Diskoramu"
Disko džokej U OK i na radiju TU (to sam ja) u vreme dok sam vodio “Diskoramu”

Užički mladi sve upijaju i diskutuju tu na Korzou o svemu, idemo u bioskope, a najbolje igranke su u Domu JNA i diskoteci omladinskog kluba… Broj izvođača, koji je tada bio prisutan na top listama, bio je relativno mali. Kao logična posledica, njihovo prisustvo na top listama bilo je odgovarajuće dugo. Vreme je prolazilo i industrijalizacija je polako i sigurno uzimala stvar u svoje ruke, a broj izvođača je rastao i skraćivalo se njihovo prisustvo na top listama. Upravo u ove poslednje dve godine pomenute decenije do 1981, došlo je do neviđene gužve na top listama. Pojavilo dosta muzičkih pravaca, mode i svega što ide uz to. To vreme bilo je najznačajnije u popularnoj kulturi u poslednjih 50 godina. Slušaoci su opuštani uz vedre teme. Muzika je komponovana za uživanje. Upravo to je dovelo popularnu muziku tu gde je sada, ali duh 70-ih se polako i sigurno gubi dok vreme prolazi.

Prvi srpski radio, proizvod radio “Kosmaj”
Prvi srpski radio, proizvod radio “Kosmaj”

Redakcija novootvorenog užičkog radija je objavila da su najzanimljivije emisije “Sporski mozaik”, “Emisija za poljoprivrednike”, a od 7. marta program radija je od 10 do 17.30 časova. Postojala je emisija „Za čitaoce Vesti” u kojoj je Dragan Živković Tozovac tog 9. marta izvukao ručni sat marke “Darvil”, koji je dobila Nada Jeftić, službenica PIK “Zlatibor” iz Čajetine. Ako se pogleda tadašnji program Radija “Titovo Užice” i uporedi sa programom s polovine prve decenije 21. veka, razlike bi bile minimalne. I tada su postojale emisije: “Pozdravi i želje”, “Novosti dana”, “Dnevnik”, samo je bilo mnogo više izvorne narodne muzike. Za zbivanje sa pop scene je izveštavala nedeljom oko podne emisija “Diskorama”. Postojala je emisija “Propagandni eho”, u kojoj se oglašavala većinom društvena preduzeća. Sve je bilo pod kontrolom, sve se znalo a “lova do krova”.

Tehnički urednik radija, Vinka Milićević (fotografiju dostavila Danijela Jovanović)
Tehnički urednik radija, Vinka Milićević (fotografiju dostavila Danijela Jovanović)

Direktor i glavni urednik je bio Jovan Ostojić. Bilo je tu još urednika. Cola sam zapamtio, bio je zadužen da kontroliše pomenutu “Diskoramu”, koju sam jedno vreme pripremao i vodio. Stalno je u ušima nosio vatu. U kancelariji crveni radio aparat, na kome je slušao program i reagovao u svakom trenutku kad neko nešto “pogreši”, najčešće politički. Urednik programa Mirko Zečić, spikeri Dušan Stanić i Gordana Stamatović. Užice se godinama budilo, radilo i legalo uz predivne glasove prvih užičkih spikera Dušana Stanića i Gordane Stamatović. Bili su popularni kao i najbolji užički muzičari. Tonci su bili Vinka Milićević i Bogoljub Nedić.
Milica Turudić: Da, lepo je setiti se divnih ljudi i profesionalaca. Bili su istinski zaljubljeni u svoj posao, vrsno ga obavljali i ne čudi da ih se mnoge generacije kolega i slušalaca rado sećaju.

Tehnički urednik radija, Vinka Milićević (fotografiju dostavila Danijela Jovanović)
Tehnički urednik radija, Vinka Milićević (fotografiju dostavila Danijela Jovanović)

Ružica Marjanović: Divna tetka Goca. Obrazovana, staložena, odmerena, elegantna.

Saša Velimirović: Čuveni glasovi koji dan danas odzvanjaju u ušima. Uvek sam imao želju da ih upoznam. Gospoda.