Prvi užički hipici

2407
S leva Mitar Tucović i Dragan Perović u hipi vremenu
S leva Mitar Tucović i Dragan Perović u hipi vremenu

Kada je iz Amerike hipi pokret stigao u Evropu, deca cveća, kako su se nazvali hipici, donela su nove ideje. Bila su to načela povrataka prirodi, uz slobodu ljubavi i težnju za mirom u svetu. Pojavila se izreka “Vodite ljubav, a ne rat!”. Miloš Forman je snimio film “Kosa”, na osnovu istoimene predtave sa kraja šezdesetih, koji je ostvario ogromnu popularnost. U Ateljeu 212 se dogodio mjuzikl “Kosa”, koja je pre filma obišao pozorišta u Srbiji. Ogroman uticaj iz Amerike preko hipi pokreta se proširio svetom, uz zgražavanje starijih. Kao i u Njujorku, i u Beogradu je najviše hipika bilo iz bogatijih porodica i među decom uticajnih fukcionera.

Užički hipici na Rajskim
Užički hipici na Rajskim

U Užicu se hipi pokret pojavio prvenstveno kod mladih sa periferije. Smatra se da su prvi užički hipici bili Mitar Tucović zv. – Beli The i Dragan Perović zv. Rej. Njima su se pridružili mnogi mladi talentovani Užičani, pa je nastala i akustičarska vokalna grupa “Sunčane pege”.

Hipi srednjoškolci na Zatiboru
Hipi srednjoškolci na Zatiboru

Milica Turudić: “Kosu” sam zajedno sa Nadom gledala jedno dvadesetak puta. Pamtim i slike Nađe Tešić na demonstracijama u Parizu. A i moga kolegu Smeška srela sam sedamdesetih u Studentskom gradu sa belom dugom kosom do pojasa. I ja sam imala afro trajnu, kao i mnoge devojke izgorele kose. Sve u svemu, vreme koje je imalo svoje ideje, svoju modu, navike, muziku, bili smo deo Evrope i sveta. Sa setom se sećam svega.