O Rajku Ječmenici, predsedniku opštine koji je otvorio užičku Plažu

2252
Rajko Ječmenica Ječak
Rajko Ječmenica Ječak

Prvo je u leto 1954. došao hidroinžinjer Miladin Pećinar, zatim je Vojo Bojović svojim entuzijazmom izgradio plažu kakvu danas poznajemo. Za izradu projetktne dokumentacije Plaže, Pećinar je odredio inžinjera B. Stoimirovića, a za nadzor nad izradom dokumentacije inžinjera A. Rževskog. Zahvaljujući aitoritetu akademika Pećinara, inženjeri su svoje poslove uradili volonterski. Na veliku radost Užičana, 7. avgusta 1960. godine svečano je otvorena nova velika plaža lepotica. Predsednik opštine Titovo Užice i Organizacionog odbora u to vreme je bio Rajko Ječmenica Ječak. Pošto je Ječak otvorio plažu, počeo je sporsko-umetnički program i odigrana prva značajna vaterpolo utakmica. Ko je Rajko Ječmenica Ječak?

Na Ječkovu incijativu podignuta je piramida spomenik na Kadinjači
Na Ječkovu incijativu podignuta je piramida spomenik na Kadinjači

Porodica Ječmenica je poreklom iz zlatiborskog sela Dobroselica. Krajem 19. veka u selu Drijetanj, gde se doselila jedna grana ove porodice, rodio se Radosav Ječmenica. Bavio se zemljoradnjom, a po povratku iz Prvog svetskog rata izučio je opančarski zanat. Po ratu se oženio sa Stojankom Ćitić. Dobili su kćerku i tri sina.

Milivoje Ječmenica – Ječak rođen je u Drijetnju 1919. godine, Milena 1922. godine, a Milosav 1924. godine. Po dolasku u Užice, 1926. godine, rodio se najmlađi sin Rajko Ječmenica, u kupljenoj kući na Jazovima.

Ječak na dužnosti
Sa otvaranja Plaže vaterpolo utakmica

U Užicu je završio osnovnu školu i krojački zanat. Učestvovao je u NOB-u. Sa ocem Radisavom bio je zatočen u logoru na Banjici. Posle Drugog svetskog rata završio je višu političku školu „Đuro Đaković“, a 1964. diplomirao je na Visokoj školi političkih nauka u Beogradu.

Kao sekretar omladine, u oslobođenom Užicu formirao je prvu omladinsku radnu brigadu, koja je gradila stadion u Begluku. Kao predsednik Sredskog odbora saveza boraca u Užicu, 1950, bio je incijator izgradnje spomen kosturnice na Kadinjači. Bio je i sekretar Sredskog odbora narodnog fronta.

Sa otvaranja Plaže vaterpolo utakmica
Ječak na dužnosti

Rajko je bio predsednik narodnog odbora Opštine Titovo Užice (1959-1962.) Ako računamo od Andrije Mirkovića, Ječak je bio deseti jubilarni predsednik užičke Opštine, koji je imao velikog udela u naporima tadašnje vlasti da se izgradi Trg partizana, da se nastavi izgradnja pruge Beograd-Bar. Jedan je je od retkih predsednika koji je ostao u svom gradu da živi, da hoda njegovim ulicama i gleda Užičane u oči, jer ništa nije bilo skriveno između njih.

Iza Ječka došao je Pero Antonijević, za njegovog mandata je srušena Sokolana, užički hram sporta i kulture, najveći užički urbanistički zločin, jer su ga mangupi ubedili da će se srušiti od „tutnjave vozova“ na pruzi Beograd-Bar, i još su ga ubedili da će dobiti pare da se izgradi ogromna hala sportova u Velikom parku. Od tutnjave vozova nije bilo ništa, a od dobijenih para za Halu mogao je da se kupi možda parket za halu. Ipak, zahvaljujući socijalisti, večitom opštinskom političkom radniku, Vidoju Drndareviću, Pero je dobio za sve svoje greške čast da se po njemu nazove Fabrika vode na Cerovića brdu. A Ječak je još živ, video sam ga kod doktora Šljivića u ordinaciji skorije i približava se stotoj godini života.

Ječak u društvu sa Josipom Brozom Titom
Ječak u društvu sa Josipom Brozom Titom

Ječak je još bio i sekretar Sreskog komiteta KPJ, član presedništva centralnog komiteta SKS, član Predseništva SR Srbije , republički poslanik, delegat u Saveznoj Skupštini.

U Užicu je bio član i predsednik više odbora. U Skupštini republike Srbije obavljao je dužnost predsednika Komisije za izbor i imenovanje, u Predsedništvu SR Srbije bio je predsednik Saveta za zaštitu ustavnog poretka, a u Saveznoj skupštini SRJ predsednik Odbora za unutrašnju politiku i predsednik komisije za kontrolu rada Službe državne bezbednosti.

Ječak je poseban Užičanin koji se uvek borio koliko god je mogao za svoj rodni grad i Užičani ga i danas, ove 2019, cene i poštuju.