O Užičkom pevačkom društvu „Zlatiborska vila“ i njegovom osnivaču

1857
Hor pevačkog društva "Zlatiborska vila" sa osnivačem Stevanom Malenkovićem 1923. godine
Hor pevačkog društva “Zlatiborska vila” sa osnivačem Stevanom Malenkovićem 1923. godine

Stevan Malenković (1880. – 1940.) je bio profesor i direktor u užičkoj Gimnaziji. Bio je prvi direktor užičke Učiteljske škole. Bio je jedan od najuglednijih građana Užica tokom decenija. Svestrano obrazovan, govorio je više stranih jezika, vrsni slavista, veliki rodoljub, ostao je u sećanjima generacija Užičana. Predavao je srpski jezik, a po potrebi latinski i nemački. Bio je incijator hora „Zlatiborska vila“ i horovođa i učesnik u brojnim kulturnim manifestacijama u školama i Užicu. Kao dobrovoljac učestvovao je u Balkanskim i u Prvom svetskom ratu. Posle ranjavanja, iako nedovoljno zalečen, bio je u redovima srpske vojske na Solunskom frontu. Posle ratova nastavio je rad u užičkoj prosveti i kao cenjeni član pevačkog društava, čiji je bio incijator.

"Zlatiborska vila" kada je dirigovala Gordana Lazić
“Zlatiborska vila” kada je dirigovala Gordana Lazić

Ovaj užički hor, koji je osnovao Stevan Malenković, najstariji je postojeći užički hor koji je prerastao u pevačko društvo. Izvodili su borbene i rodoljubive pesme. Prvi dirigenti hora bio je Stevan Živković i Milan Dragosavljević. Društvo je priređivalo koncerte u Užicu i okolini, a ostalo je zabeleženo da su 1911. godine nastupili u Novoj Varoši i Višegradu. Nastupali su sve do izbijanja Prvog balkanskog rata 1912. godine. Društvo je obnovljeno 1923. god. i bilo aktivno do početka okupacije 1941. Imalo je hor i orkestar i okupljalo oko 50 članova.

"Zlatiborska Vila" sa dirigentom Ignjatom Milićevićevićem
“Zlatiborska Vila” sa dirigentom Ignjatom Milićevićevićem

Predsednici pevačkog društva bili su: prof. Stevan Malenković, časovničar Petar Ćelović, advokat Đorđe Draškić. Od obnavljanja društva horovođe su bili: nastavnik muzike Milan Dragosavljević, advokat i violinista Đorđe Draškić, profesori muzike Asparuh Nikolić, Ivan Čolakov i Anton Breznik. Probe su održavane u Sokolani. Hor je izvodio duhovnu i svetovnu muziku i liturgije u Sabornoj crkvi Sv. Đorđa. Na repertoaru su bile kompozicije Mokranjca, Biničkog, Markovića, Gotovsa i dr. Tradicionalni koncert društva je održavan za Srpsku novu godinu, o Božiću i Uskrsu.

Užički hor 2018.godine
Užički hor 2018.godine

Društvo je treći put obnovljeno 1992. godine, kada je gradski hor duhovne muzike prerastao u Pevačko društvo „Zlatiborska vila“, na čijem je repertoaru duhovna i svetovna muzika, dela domaćih i stranih kompozitora. Hor je okupljao trideset članova. Od osnivanja kroz hor je prošlo više od stotinu pevača. Društvo je redovno razmenjivalo posete sa horom Srpske crkvene pravoslavne opštine u Temišvaru. Prvi dirigent obnovljenog društva bio je profesor muzike Zoran Župić, uspešna je bila profesorka muzike Gordana Lazić. Poslednjih godina predsednik Pevačkog društva i član hora je pravnica Ana Gavrilović, horom je dirigovao Ignjat Milićević a od septembra 2018. horom diriguje Tijana Vidaković. Društvo je dobilo Nagradu grada Užica.

Nagrada grada
Nagrada grada
Plakat pevačkog društva
Plakat pevačkog društva