O Zoranu s trga, odličnome đaku

3446
Predsednik Zoran Vujović govori o užičkoj zaobilaznici
Predsednik Zoran Vujović govori o užičkoj zaobilaznici

U vreme kada je Zoran Vujović bio predsedik Skupštine opštine Užice, počela je da se radi ne baš uspešno zaobilaznica, koja je danas u ćorsokaku. Grad je bio umiven, pojavile su se lepe trafike, poštanski sandučići i lepi montažni objekti. U njegovo vreme Eko fond je to bio u pravom smislu reči. Pojavili su se plastični kontejneri za staklo i papir. I Zoran i Eko fond su to uradili pre vremena, kada su Užičani počeli u njih da sipaju žar i pepeo i incijatori su odustali.

Novi poštanski sandučići devedesetih
Novi poštanski sandučići devedesetih

I ja sam 1994, u vreme predsednika Vujovića, pre vremena nego sam trebao, otvorio TV5 Užice. Zoran je nije baš gotivio, jer nije imala veze sa SPS-om. Sledeće godine je otišao za BG i postao ministar za Telekomunikacije. Na konkursu ministarstva za frenkvenciju, TV5 je nije dobila. Dobila je fantomska Televizija “Telma”, čiji je vlasnik bio Ćarac, jedan od Zoranovih najboljih prijatelja. TV Telma nikad nije zaživela, ali je zaživela SPS-ova TV S i radila neko vreme dok se nije promenio režim. U njoj je bio glavni Branko Popović, a imali su i radio.

Nove tipske trafike devedesetih na trgu
Nove tipske trafike devedesetih na trgu

Negde, biće 2008, Zoran je posetio TV5 Užice, kada je bio predstavnik neke Izraelske kompanije. Tada mi se izvinuo za sve muke TV 5 dok je bio na vlasti. Sa zadovoljstvom sam prihvatio izvinjenje. Za razliku od Zorana, ovi koji su vladali od 2008 do 2012, praktično su ozbiljnu regionalnu TV5, koja je 15 godina ulagala u razvoj i imala sve potrebno za ozbiljan rad, doveli su je do ničega i nikada nisu pomenuli izvinjenje. Novi vlasnik, Ilija Petronijević, praktično je počeo ispočetka.

Novi kiosci na pijacu devedesetih
Novi kiosci na pijacu devedesetih

Zoran Vujović je rođen 1954. godine u Užicu, i odrastao na trgu. U Užicu je završio osnovnu školu i gimaziju, a u Beogradu Tehnološko metalurulški fakultetet. Radio je u „Prvom partizanu“. Bio je u Užicu visoki funkcioner KPJ, a kasnije i SPS-a. U tri mandata (1989-1995) bio je predsednik Skupštine opštine Užice, zatim poslanik u Skupštini Srbije (1994-1998), član Savezne vlade SRJ kao ministar za saobraćaj i veze (1994-1997) i ministar bez resora (1999-2000). Kao profesora univerziteta “Singidunum”, za člana programskog saveta RTS-a, predložio ga je 2012 Aleksa Jokić. Vlasnik je firme „TMF 2005″, koja se bavi inženjeringom, prometom, posredovanjem i zastupanjem izraelskih firmi.

Uređena autobuska stajališta devedesetih
Uređena autobuska stajališta devedesetih

Zoran Vujović je bio i jedan od osnivača SNS-a. Na sednici 12.maja 2012 je rekao: ” Ja sam Zoran Vujović, doktor tehničkih nauka, tri puta gradonačelnik Užica, narodni poslanik u punom mandatu, dva puta savezni ministar, profesor univerziteta i običan član SNS, naravno bio sam i osnivač SPS. Želim ovom prilikom da kažem da oni koji su zemlju uveli u probleme, a to je koalicija koja je dosad bila na vlasti, ne mogu u narednom periodu da rešavaju probleme za dobrobit države i građana. Čovek koji to može, u koga verujem i zbog koga sam ušao u ovu stranku je Tomislav Nikolić, koji svojim poštenjem, energijom i sposobnošću može te probleme da rešava, ma koliko da su teški i da posrnulu državu koja je na kolenima i ovaj narod koji je u beznađu izađu na pravi put. Zbog toga sam se opredelio da pozovem ne samo članove SPS, ma koliko ih rukovodstvo nagovara za drugo, da glasaju za Tomislava Nikolića i za promene.”

Uništeni kontejneri za primarnu selekciju početkom devedesetih kod pijaca na glavnoj
Uništeni kontejneri za primarnu selekciju početkom devedesetih kod pijaca na glavnoj