Od rok atrakcije „Kilo i po“ do pop grupe “Opera” (drugi deo)

2500

Šta možeš da kažeš o grupi Opera? Pitao sam Vasića tokom snimanja emisije na TV5 o užičkom roku.

Đorđe Vasić ispred kafea "Opera"
Đorđe Vasić ispred kafea “Opera”

“Posle raspada grupe „Kilo i po“, svako na svoju stranu. Nije da nismo pokušavali nešto da uradimo, snimali smo po studijima, natezali se, prošlo je nekoliko godina, pravio sam neke snimke, nastupao na nekim TV emisijama. Spasa i ja smo izbacili jedan LP. Ja sam razgovarao sa Zoranom (Spasa), da mi da neke njegove pesme, da ja radim nešto samostalno, ali smo na kraju opet počeli zajedno da radimo. Nismo toliko razmišljali o grupi, više smo razmišljali o nama dvojici – on kompozitor, a ja pevač. Međutim, u jednom momentu počeli smo da radimo neke aranžmane pesama i odlučili smo da napravimo grupu, „Kilo i po“ je bilo iza nas.

Sarađivali smo sa mladim Miškom (Milomir Milosavljević) iz prve postave grupe “Tina”, basistom. Nazvali smo grupu “Opera”. Pod tim nazivom smo otišli u “Bošnjake”, gde je bio taj “strašan” studio “Rokoko”, gde je snimala Crvena Jabuka, svi ovi bosanski, pošte zvezde jugoslovenske pop scene i uradili pola materijala, pa smo prešli u Zagreb i tu smo završili. Tada je stigla vest da je politička situacija u zemlji postala loša. Jugoton je bio veoma zainteresovan za taj materijal, a mi smo imali predugovor po kome je pravo za objavljivanje albuma imao Jugoton. Međutim, počeli su političari da prave te gluposti i direktor Jugotona je izašao i rekao nam: “Momci bežite odavde, neke stvari nisu baš dobre, ni po vas ni po koga”.

Prednji deo omota albuma "Iza ponoći"
Prednji deo omota albuma “Iza ponoći”

Vratili smo se u Užice, pokušali da objavimo ploču u PGP-u, ali zbog situacije u zemlji, odnosi zahladneli, u smislu „dok se ratuje u zemlji, ovi hoće LP“. Na kraju smo album “Drugi čin” objavili u Čačku u Mišulinoj Saund Galaksiji. Tada smo objavili kasetu koja je prodata odmah u 5000 primeraka, kasnije je prodato još 3000, ali nismo imali nikakvu ekonomsku računicu. Albumi na vinilu su tada rađeni u malim tiražima, samo za retke zaljubljenike i radio stanice, što je bio i slučaj sa našim. Tada smo snimili i dva spota: “Zora je svanula” i “Dama”. Izgleda da se tada dogodilo zasićenje, bili smo lenji, a imali smo otvorene medije. Ta ploča je zapamćena tamo u Čačku, Kraljevu, Trsteniku, Vrnjačkoj banji. Ovamo slabo, jer Kluba omladine nije bilo, pre Kovača koji bio na bolovanju, TV5 još nije bila otvorena, lokalne radio stanice površno zainteresovane, kao i Vesti, a “Užička nedelja” još nije počela da izlazi.

Kad je taj period prošao, ja sam imao saradnju sa Ljubom Ninkovićem, izuzetnim muzičarem, članom grupe “S vremena na vreme”. Ja sam stalno inciirao dalje, dalje, dalje, tako smo se dogovorili da radimo materijal. Radili smo u studiju Olivera Ivanovića. Ljuba je pisao neke tekstove i muziku. CD je izdao PGP RTS. Radila je sjajna ekipa – Saša Lokner je svirao klavijature, Pera Džo usnjake, još mladih odličnih studijskih muzičara. Prateći vokali su bili najjači od onoga što je moglo da se nađe Beogradu, uopšte u onoj Jugoslaviji upšte… Marija Mihajlović. Radili smo dva meseca, pa iako su se čudne stavri događale tokom snimanja, na kraju su svi bili zadovoljni. Iz tog materijala su izašla dva spota – “Skupi hrabrost” i “Svemir treperi”. Prvi spot je radio Dragan Kresoje, a drugi za RT. 30 juna 94-te smo pravili promociju na Stadionu 24. septembar u Užicu. Oni koji su bili, videli su kako je bilo 500 ljudi, narodnjaci su zavladali i u Užicu, mediskih boraca nije bilo. TV5 je otvorena tek sledećeg meseca Dali smo na znanje da je rokenrol u Užicu još uvek prisutan…

Zadnji deo omota albuma
Zadnji deo omota albuma

Sve je prošlo. Zoran Spasić je digao ruke od svega i otišao na kraj sveta, na Novi Zeland. Ostao sam sam da nešto uradim. Verovatno ću pokušati da uradim nešto samostalno. Ovih dana spremam za 25 godina rada koncert u pozorištu. Ustvari, to je 25 godina rada od prvog koncerta, koji sam ja imao u užičkom bioskopu, tako da vežem taj period. Ja ću to pokušati sad u petak, devetog (1996). Nadam se da đe ljudi doći da vide, da čuju… Prvi deo koncerta pratiće me moji saradnici Trunto, Rale, Mate, svi su radili sa nama u „Kilo i po“, i mladi gitarista Ilija. U drugom delu koncerta ćemo svirati većinu pesama koje su snimane do sada. Mlada ekipa, novi bend: Luka klavijaturista, Marko Vermezović bas, Marko bubnjeve i Branko “Ara” gitara, za mene ovih dana užičko otkrovenje. Uostalom, oni koji budu došli videće kako nove užičke mlade snage sviraju.”

Đokov jubilarni koncert
Đokov jubilarni koncert

Đokov koncert u narodnom pozorištu je bio odličan. Održan je pod pokroviteljstvom TV5, koja je koncert snimila i emitovala ga za novogodišnje praznike 1997. godine. Od onih koji su nesebično pomogli organizaciju ovog koncerta mogu se izdvojiti: Užičko pozorište, PTT Užice, Narodni muzej, radio Talija, Gradska galerija, Radio Užice, Radio 31, Užička banka, Alex Trans, Ekspres univerzal servis, Frizerki salon “Milica”, Kozmetički salon “Kleopatra”. Nekadašnji užički rokeri Bore Mijalović, Jovica Mitrašinović… Tako da se videlo da i u prvom turbofolk udaru, ima onih koji će da učestvuju u nekom od rokenrol programa. Koncert je bio pravi praznik, Đoko je nadmašio sebe, a pozorište puno. Izmeću ostalog se videlo da u Užicu stižu nove snage mladih muzičara, a koji u suštini drže današnju užičku rok scenu.

Pozivnica za Đokov koncert za 25 godina umetničkog rada
Pozivnica za Đokov koncert za 25 godina umetničkog rada

Snimci grupe „Kilo i po“ i „Opera“:

Singl Kilo i po:
A. Jelena
B. Ciganske noći

Album Opera LP – Iza Ponoći – LP 100 491 SOKOJ STEREO Saund Galaksija Čačak
A strana:
1. Zora je Svanula
2. Zaljubila se
3. Ciganske noći
4. Dama
5. Prva ljubav
B strana:
1. Ljubav je kao bol
2. Neću da znam
3. Mesečina
4. Samo malo
5. Marija.
– Sve pesme napisao Zoran Spasić, sem za Mesečinu za koju je napisao tekst Ljubinko Đuričić zv. Đuro – Vokal Đorđe Vasić – prateći vokagli: F. Ilić i J. Gospoinović – Solo gitara Srđan Milivojević – Bas gitara Milomir Milosavljević – Ritam gitara Zoran Spasić – Snimano u studiu “Rokoko” Zagreb – Fotografija Miloš Cvetković – Dizajn S. Kovačević i Goran Ćosić – Omot Oštampala štamparija Dimitrije Tucović Užice ( sve užičke snage)

Đorđe Vasić, “Kilo i po” i “Opera CD kompilacija”, koju je objavila TV5:
1. Kilo i po – Nisam ja kao vi
2. Kilo i po – Prokleta si
3. Kilo i po – Kad se probudiš
5. Opera – Dama
6. Opera – Zora je svanula
7. Opera – Zaljubila se
8. Kilo i po – Svemir treperi
9. Kilo i po – Marija
10. Opera – Prva ljubav

Materijal za LP ploču, koja nije izašla:
1. Avantura
2. Ciganske Noći
3. Gradski foler
4. Jelena
5. Kadinjača
6. Mama, mama uzela si tesan broj
7. Metak
8. Ostaće vreme
9. Švaler
10. Voleo sam njene oči
11. Na nebu je zvezda mnogo

CD hitova koja je Đorđu Vasiću objavila TV 5 Užice
CD hitova koja je Đorđu Vasiću objavila TV 5 Užice

Materijal za ploču koja nije izašla verzija 2:
1. Ciganske noći
2. Jelena
3. Marija
4. Ostaće vreme
5. Jelena verzija 2
7. Kad se probudiš
8. Skupi hrabrost
9. Svemir treperi

Verzije, snimci van planiranih nosača zvuka:
1. Opera – Samo malo
2. Opera – Marija
3. Kilo i po – Jelena
4. Kilo i po – Procvale breskve
5. Kilo i po – Skupi hrabrost
6. Opera – Ciganske noći
7. Opera – Ljubav je kao bol
8. Opera – Mesečina
9. Opera – Mesečina
10. Opera – Neću da znam

Spotovi u profesionalnoj televiziskoj produkciji, svi su objavljena na Jutjubu: “Zora je svanula”, Dragan Kresoja “Skupi hrabrost” i “Svemir treperi”. Prvi spot je radio Dragan Kresoje, a drugi je sniman za RTS. Sledeći je bio za pesmu “Dama”.