Užička klekovača

2918

Trebalo bi to da bude registrovan brend užičkoga kraja. Od 1969, tradiciju proizvodnje Užičke klekovače je čuvalo i negovalo preduzeće “Ineks-klekovača”. Danas je to nastavilo pekarsko preduzeće “Sreten Gudurić”. Kako je nastala u Užičkom kraju, smatra se užičkim specijalitetom. Poznata je i BB klekovača (Bajnobaštanska).

Trgovac Toma Naumović
Trgovac Toma Naumović

Klekovača se proizvodila i izvozila još u 19 veku, bila je popularna u celoj Srbiji. Za prvog proizvođača Užičke klekovače smatra se Toma Naumović, užički kafedžija i trgovac, koji je klekovaču prodavao najpre u Bosni i Beogradu, a zatim u celoj Srbiji. Naumović je klekovaču pravio po starom orginalnom receptu: “Klekovaču praviti od proletne kleke. 4kg mlevene kleke preliti sa 100 kilograma meke rakije od 5-8 gradi i ostaviti da ostoji 5-8 dana, zatim je prepeći tj. destilisati.“

U starom Užicu su se ovim poslom bavili Milutin Kremić, Mihajlo Jelisavčić, Ljuba Dragutinović, Mališa Atanacković, Radojica Jovanović sa Rakijske pijace, proizvođač klekovače i vlasnik kuće, gde je i danas kafana “Kongo”. U produžetku Konga i u dvorištu je bila pecara. Klekovaču je prodavao u flašama od 1 litra sa sopstvenom etiketom.

Radojica Jovanović s Rakijske pijace, proizvođač Užičke klekovače
Radojica Jovanović s Rakijske pijace, proizvođač Užičke klekovače

Najveće kazane za pečenje klekovače su imali Branislav Atanacković, Viliman Jovanović i Milutin Kremić. Mogli su da proizvedu 500 litara klekovače na sat.

Iako je bilo pokušaja da se proizvodi veštačka klekovača od klekinog ulja i alkohola, ili izlaganja suncu staklenih flaša sa rakijom i bobicama kleke u njoj, orginalan Naumovićev način je opstao. Danas Gudorićeva “Užička klekovača” dobija zlatne medalje na sajmovima:

Etiketa nekad najpoznatije Ineks Užičke klekovače
Etiketa nekad najpoznatije Ineks Užičke klekovače

“Klekovača Steren Gudurić

Boja: zlatno žuta, klasična boja rakije iz hrastovine

Miris: kleka je u ovoj rakiji skroz smirena, dobila je miris lekovitih trava, pa miriše na suv planinski otkos, tako da se ova rakija po mirisu skroz približila travaricama. U svakom slučaju, izuzetno prijatno. Miris borovih iglica, to je nota koja se oseća kod odležale šljivove prepečenice od sorte trnovača/jakljanka, jako lepo se uklapa u šumsko livadsku atmosferu koju gradi rakija. Tu su još miris suvog pčelinjeg saća, ne svežeg meda, već upravo neke medne suvoće. Na kraju dodir kamilice.

Užička Gudurićeva klekovača, dobitnik mnogih nagrada
Užička Gudurićeva klekovača, dobitnik mnogih nagrada

Ukus: Na početku ponovo saće pa onda blag ukus suve šljive. Ovo je jako lepo izbalansirana rakija, miris lepo prati ukus, a ništa nije prejako i previše izraženo. Na završnom delu ukusa gorčina lincure, tako da ova rakija do samog kraja nastavlja da gradi biljni identitet.

Ocena – Zlatna – 92 od 100 bodova”