Parčić u čijem paviljonu svira Vojna muzika

1324

Iz pripovetke užičkog pisca Aleksandra Lala Milosavljevića “Nedelja”:

„Eto ja tako živo vidim Mali park optočen po dvema cevima uglavljenim u stalno nove zaobljene i kružno izrezbarene, izvijenim urezima, betonske stubove. Arhitektonski sklad ograde, iako je sazidana od betona i gvožđa, lep je zagrljaj tog čudesnog kutka. Na uglovima i sredini ostavljeni su ulazi u taj zagrljaj . Ukras “foruma” moga grada imo je, danas sam u to siguran, svog jedinstvenog vrtlara koji je svaki cvetak, svaku biljku, žbun, drvo… uneo i tamo ostavio radi lepote i sklada. Iz takvog sklada boja, cvetnih površi, izvajanog žbunja, uznetih jela izranja u središtu romantično zdanje – paviljon. Građen je i jednostavno i lepo. Osnova mu je mnogougao od kamena i betona sa čijeg se oboda uzdiže jedva metar visoka, drvena ograda. Iz ograde diže se iz svakog ugla uvis drveni stubovi. Oni nose limom opšiveni krov kao u kakve kule.

Paviljon
Paviljon

Oko paviljona i česme je najživlje. I sad osećam hladne kapi bistre vode sa česme po rukama i licu, vidim ih kao zlataste biserje u kosi i po reverima mojih malih drugara. Trepe i pune mi oči svim bojama kakve ponekad duga onese na nebo.

A u paviljonu, muzika!

Retka fotografija, užička plek-muzika ispred paviljona
Retka fotografija, užička plek-muzika ispred paviljona

Orkestar Četvrtog puka “Stevan Nemanja” paradno odeven, pod kupolom paviljona, kao za slikanje uređen.Stilizovane šapke, bluze sa trorogim patnama na džepovima, sjaj dugmadi, gajtani, pletenice, epolete sa zlatastim resama krase belinu uniformi i one koji ih tako umešno nose. Bleh-muzika tom lepom i svečanom Užicu nudi u ritmovima valsa i marša promenadni koncert.

U šetnji su čitave porodice – gospodin otac, dama mati, pa dvoje, troje ili više dece. A na deci Matroska odelca, najčešće ili ona Tivarova, od finog tvida sa ukrasima zelenog pliša i finih dugmića na reverima, rukavima i nogavicama pantalonica. Tu su i bele dokolenice i lakovane cipelice sa kaiščićem i dugmetom. Glavice dece očešljane na razdeljak i šiškice. Devojčice sa uvojcima i mašnicama… Kao da su nešto uzeli od anđeoskog sveta.

Parčić nedeljom
Parčić nedeljom

Otac je stvarno pravi gospodin… Ničega izlišnog. Od biranog šešira i štapa do svetlih rukavica i gamaša, a ne retko i zlatnog lanca koji krasi prsluk ispod nonšalantnog raskopčanog kaputa. Damski izgled, od savršene frizure sa šeširom ili drugim biranim ukrasom do lepe cipele, naglašava lepotu i mamama i kćerima njihovih.