Pogled iz bašte kafane “Transval”, vlasnika S. Mostarčića

1065

Stara Požega -Jasna Lalović Đurić

Svaka požeška kafana imala je svoje goste i svoje specifičnosti. U jednu su svraćali činovnici, u drugu oficiri, u neku treću radnička klasa, a u kafanu “Transval” poslovni svet – trgovci, izvoznici, industrijalci. Tu su se obično sklapali svi poslovni dogovori. Na njenom mestu je danas Opština. Na fotografiji se vidi i prodavnica obuće „Bata“.

„Bata“ na požeškom trgu
„Bata“ na požeškom trgu

Povodom otvaranja radnje fabrike obuće “Bata”, požeški opančari i obućari održali su 9. februara 1936. godine protestni sastanak u gostionici Stevana Burlića. Učesnici su govorili o teškom materijalnom stanju, koje je pogodilo sve zanatlije, a naročito opančare i obućare, zbog konkurencije fabričke obuće na tržištu. Kao primer naveden je mali promet opančarskih radnji od prethodnog dana: nijedna opančarska radnja nije prodala ni jedan par opanaka, a “Batina” radnja imala je promet od preko stotinu pari gumenih opanaka. U rezoluciji upućenoj ministru trgovine, požeški opančari su između ostalog zahtevali da se ukinu “Batine” prodavnice u mestima ispod 50.000 stanovnika, a izrada gumenih opanaka sasvim zabrani. Kao zaključak, a u znak protesta protiv masovne izrade gumenih opanaka u narodu tzv. “batizama”, učesnici su doneli odluku da se sve opančarske radnje zatvore tokom tri dana, počev od 10. februara.

Prodavnica „Bate“
Prodavnica „Bate“

Inače, u Požegi je između dva svetska rata bilo 30 opančarskih radnji. Prodavnica obuće “Bata” nalazila se na Trgu, u kući Aranke Timotijević-Hajdu.