Pričica o Bokiju i Brolu

1857
Boki Milošević levo, a Brole desno
Boki Milošević levo, a Brole desno

Danas, 16. aprila 2018, mediji javljaju da je preminuo Boki Milošević, jedan od najvećih srpskih muzičara. Neću vam pričati o najboljem klarinetisti, ispričaću vam što retko ko od Užičana zna.

Kompletan vojnički orkestar u kome su nastupale buduće muzičarske legende
Kompletan vojnički orkestar u kome su nastupale buduće muzičarske legende

Tu u Bileći, na osluženju vojnog roka, upoznali su se Miloš Broćić, u Užicu tih pedesetih godina najpopularniji muzičar, i Boki Milošević. Sa njima u orkestru je bio i Pavle Minčić, takođe poseban muzičar, pijanista. Na grupnoj fotografiji svira veliki bas. Brole je sa harmonikom, a Boki naravno sa klarinetom.

Brole sa jednom varijantom svojih "Era"
Brole sa jednom varijantom svojih “Era”

Boki i Pavle su ostvarili jugoslovensku popularnost, a prijateljstvo sve trojice do kraja života, prvo Pavla, a sada i Bokija Miloševića. Naš užički legendarni nastavnik muzike, Miloš Broćić Brole, se još uvek druži svakodnevo u kafani sa njegovim učenicima muzičarima, neka nam je živ i zdrav još dugo dugo godina. Inače, Brole je radio u Osnovnoj školi „Dušan Jerković”, kao nastavnik muzike. U njegovo vreme je to bila najmuzikalnija škola. Osnovao je hor “Iskrice” i sa njima snimio ploču. Godinama je zabavljao Užičane, prvenstveno u Gradskoj kavani, ali i u celom užičkom kraju. Svoju muzičku karijeru je završio nastupajući u duu sa unukom, a nastavničku penzijom.

Brole sa horom i orkestrom OŠ "Dušan Jerković," koji je sastavio i uvežbao
Brole sa horom i orkestrom OŠ “Dušan Jerković,” koji je sastavio i uvežbao

Generacije najpoznatijih muzikalnih Užičana su učili od Brola. I meni je u Dušanu predavo muziku. Uvek se obradujem kada se sretnemo.