Profa Čančo od Vasiljevića s Pore

1653

Bogoljub Vasiljević Čančo je od familije Vasiljevića sa Pore. Rođen je u Užicu 1910. godine. Bio je poznati užički profesor i direktor Užičke učiteljske škole. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Užicu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je matematiku i fiziku.

Bogoljub Vasiljević Čančo sa ženom Racom (levo) i Milostivom Kadić na izletu u Gluvaćima
Bogoljub Vasiljević Čančo sa ženom Racom (levo) i Milostivom Kadić na izletu u Gluvaćima

Bio je profesor u Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu i Užicu, gde je u Gimnaziji predavao matematiku do pred kraj 1944. godine. Po oslobođenju Užica, u decembru 1944, izabran je za sekretara Sreskog narodnooslobodilačkog odbora užičkog sreza. Na toj dužnosti je ostao do avgusta 1945, a zatim je ponovo izabran za profesora matematike u Gimnaziji. U maju 1946. postavljen je za direktora užičke Učiteljske škole, ali ga je u oktobru iste godine Ministarstvo prosvete Srbije postavilo za načelnika Prosvetnog odeljenja Okružnog narodnog odbora u Užicu.

Od 1947. do 1960. bio je direktor užičke Učiteljske škole, a potom do odlaska u penziju je radio kao profesor matemetike u Tehničkoj školi. Bio je strog, ali pravedan profesor. Tu gde je danas Gujina kafana „Konak“, a nekada bilo predsedništvo omladine grada i Ferijalni savez, bila je „Čančova kuća“. Stariji Užičani je i danas tako zovu.

Čančo je umro u Užicu 1985. godine.