Spomen piramida na Kadinjači

2122

Spomen piramida na Kadinjači nalazi se na brdu Kadinjača, istoimenom selu, na četrnaestom kilometru magistralnog puta Užice – Bajna Bašta, severozapadno od Užica.

Posvećena je borbi na Kadinjači, vođenoj 29. novembra 1941. Posmrtni ostaci boraca sahranjeni su u zajedničkoj grobnici pored seoskog groblja, a zatim preneti u spomen – kosturnicu na najvišoj koti brda Kadinjača , koja iznosi 808 m, iznad čega je podignut spomenik u obliku piramide od kamenih blokova, prema nacrtu beogradskog vajara Stevana Živanovića. Spomenik je izradio kamenorezac Blagoje Vuković iz okoline Užica.

Završetak radova na spomen obeležju na Kadinjači 1952.
Završetak radova na spomen obeležju na Kadinjači 1952.

Stevan Živanović izabrao je da postavi piramidu umesto obeliska. Na spomen piramidi uklesani su stihovi iz poeme ,,Kadinjača“ užičkog pesnika Slavka Vukosavljevića. Na godišnjicu bitke, 1952. godine, Radivoje Jovanović Bradonja, borac sa Kadinjače, otkrio je spomenik u čast borcima Radničkog bataljona, koji su poginuli štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i bolnici.

Prva ofanziva, koju je predstavljala borba na Kadinjači, postala je zajedno sa Užičkom republikom simbol antifašističkog otpora. Prilikom otkrivanja spomenika, predsednik FNRJ, Josip Broz Tito, odlikovao je Radnički bataljon Ordenom zasluga za narod. Podvig i žrtva mladih ljudi, kojih nije bilo više od dve stotine, kao i njihova želja da se bore za otadžbinu uzdignuti su na nivo mita.

Premijerno iz kolekcije Udruženja građana Užičanstveno: Završetak radova na spomen obeležju na Kadinjači 1952. Čovek sa vilama u prvom planu je Bogosav Kadić, otac Miloša Kadića donatora fotografije.