Prva užička diskoteka OK

2307
Predrag Kovačević Kovač 1978. godine u kabini OK kluba
Predrag Kovačević Kovač 1978. godine u kabini OK kluba

Prvi prostor u Užicu koji je namenski uređen za Disko klub, otvoren je 1972. godine, u adaptiranom prostoru suterena zgrade Narodnog pozorišta. Omladinski klub ili diskoteku OK osnovala je Opštinska konferencija Saveza socijalističke omladine. Od otvaranja 1972, Klub je primao samo članove i bio privatizovan, samo za odabranu ekipu, a disko džokeji su bili Nikola Subotić i Bogoljub Vasiljević – Miko Veštica. Zbog afere sa kupovinom ploča u Londonu, prva ekipa napušta OK.

Članska kartica OK, dizajn Rada Vergovića, užičkog akademskog slikara
Članska kartica OK, dizajn Rada Vergovića, užičkog akademskog slikara

U proleće 1974, na mesto referenta za kulturu dolazi Dragiša Stepanović Gile. U klubu počinju da se održavaju tribine na temu iz kulture, umetnosti i nauke, baletska škola, filmske prestave. Stepanović me postavlja za muzičkog urednika i disko džokeja, a za šefa sale Prvoslava Đokića Pileta.

Publika na jednom Rok izlogu
Publika na jednom Rok izlogu

Tada uvodim i popodnevna matinea koja popularišu rok muziku i incijator sam da se osnuje orkestar OK. Od te rok grupe nastaje prvo užička rok atrakcija „Kilo i po“. Posle kocerta na stadionu JNA, gde nastupaju kao predrupa Bijelog dugmeta, rok kritičari u njima vide jugoslovensku rok atrakciju. Nisu uspeli zbog neslaganja u idejama, zbog čestih promena članova… Ostaju prvenstveno atrakcija u programu diskoteke OK, nastupajući u mojim disko programima u vremenu Subotnje groznice.

Nastup grupe „Kilo i po“ u Diskoteci OK
Nastup grupe „Kilo i po“ u Diskoteci OK

Od dolaska Dragiše Stepanovića Gileta, koji je klupsku scenu postavio u kulturne okvire, do 1986. održao sam blizu 3000 disko večeri. Omladinski klub je organizovalo „Disko karavane“ po gradovima jugozapadne Srbije, „Rok izloge“ gde su nastupale mlade grupe užičke rok scene. Od osamdesetih godina, tokom rada upravnika Radomira Ristanović Rila, koji se posvetio estradi, Omladinski klub je organizovao koncerte JU rok atrakcija. Do 1983. godine, u Hali sportova, u Velikom parku, gostovale su sve najbolje jugoslovenske grupe, a u diskoteci, zajedno sa Kovačem, najbolji srpski disko džokeji, kao npr. Mića Minimaks i Zoran Modli.

Gile, Kovač i Pile za šankom u OK
Gile, Kovač i Pile za šankom u OK

Posle nesrećnog loma noge i mog odlaska na bolovanje, zaposleni u OK počinju da se osipaju. Nove mlade snage ne uspevaju da održe tempo rada. Godine 1986, Opštinska konferencija saveza omladine daje salu kluba OK privatnicima, koji u adaptiranom prostoru otvarju klub kome daju naziv „Rupa“. Danas se u tom prostoru nalazi Mala scena užičkog Narodnog pozorišta.