Prvi uticaj Bitlsa na početak užičke bit scene

1261
Bitlsi sa menadžerom Džordž Martinom priliko dodele prve zlatne ploče
Bitlsi sa menadžerom Džordž Martinom priliko dodele prve zlatne ploče

Te 1962. god pop muzika zaista bila je u posebnom stanju. Malo ljudi je zapazilo “Love Me Do” koju su snimili “The Beatles”. Ploča je poslednjeg meseca 1963. uplivala na 17. mesto top 20, šta je tu bilo nešto posebno… To niko još nije znao… I nije bilo tako loše za prvu ploču, ali je bilo nedovoljno da grupa stekne puno poverenje u Džordža Martina. On je želeo da snime pesmu koju je napisao profesionalac, a zvala se “How Do You Do It “ . “Bitlsi“ su rekli Martinu, “Mi bi smo radije uradili svoju pesmu“, a on je odgovorio: “Nema problema dajte mi pesmu koja je isto tako dobra“. Predložili su izmenu, ubrzanu verziju “Please Please Me“.

Bitlsi su te 1962/63. uveli Evropu u histeriju zvanu "Bitlmanija"
Bitlsi su te 1962/63. uveli Evropu u histeriju zvanu “Bitlmanija”

Čim su završili sa snimanjem ploče, Džordž Martin je znao da će “Bitlsi“ postati boroj jedan na evropskoj pop sceni. Pesma je imala odličnu atmosferu i veoma brzo se prodala. “Please Please Me“ je izdata u januaru 1963. U februaru se desila eksplozija – odmah je došla na prvo mesto britanske liste singlova, za mesec dana postala je najprodavaniji singl u Britaniji. To se isto dogodilo i sa trećim singlom “From Me To You”. Muzika je bila praskava i tvrda u poređenju sa uglađenom pop muzikom koja joj je predhodila.

„Veseli dečaci“ na prvoj probi 1963.
„Veseli dečaci“ na prvoj probi 1963.

Iako su “Bitlsi” nosili odela i kravate, kosu su češljali napred na čelo, što je tada bilo revolucionarno. Odmah su usledile kritike. Što su kritike bile oštrije, pristalice “Bitlsa” su bile oduševljenije. Bio je to uvod u masovnu histeriju, koja kasnije prerasta u englesku nacionalnu opsesiju. Rekordnom brzinom je sve to stiglo u Beograd, pa i u Titovo Užice. VIS koji je mladim Užičanima najuspešnije predstavio muziku Bitlsa zvao se “Veseli dečaci”. Njihov klavijaturista Jovo Mitrašinović 1995. godine kada je objavio svoj CD. Na omotu je imao “bitls frizuru” i tako dao značaj svojim prvim uzorima.

CD Jovice Mitrašinovića iz 1995. godine
CD Jovice Mitrašinovića iz 1995. godine