Projekt „Užičanstveno“ i budućnost

966

“Ukoliko nastane svađa između prošlosti i sadašnjosti, nema budućnosti!”- Vinston Čerčil

Kovač, hroničar Užica
Kovač, hroničar Užica

Osnovna ideja za portal Užičanstveno bazirana je na decenijskom posmatranju nestajanja staroga Užica, sećanja Užičana, zanimljivim istorijskim podacima. Sve je to bilo važno propratiti sa fotografijama koje potvrđuju rečeno. Osnovni motiv našeg užičanstvenog portala je nezaborav, kako naći način da prošlost radi kroz trenutke sadašnjosti prema boljoj, kulturnijoj, jasnijoj budućnosti.

O osnovnoj ideji da sačuvamo moje novinske članke, feljtone praćene brojnim fotografijama, kao i objavama na različitim tematskim fejzbuk profilima i sl, Bojan Radojčić je predložio da uradi svima dostupan portal nezaborava. Rešili smo da u tom posebnom za jedan grad projektu damo ime „Užičanstveno“. Ja sam odlučio da sav svoj dotadašnji rad i budući prilagodim ovom užičanstvenom projektu, da zapostavim moja interesovanja za istoriju i filozofiju itd… Više mi se sviđalo da pišem o svom rodnom gradu, gde sam proveo sav dosadašnji život, o čemu najviše znam…

Zahvaljujući prvenstveno Bojanu Radojčiću nastao je orginalni portal kakav nema ni jedan drugi grad prvestveno koristeći moje tekstove i bazu fotografija koju sam sakupljao godinama. Priključili su nam se Zoran Domanović profesionalni muzejski fotograf i pravnik Ana Gavrilović, kojoj se užičanstvena ideja veoma dopala. Projekat i portal su primetili presednik užičke skupštine Branislav Mitrović, kao i zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, koji su se složili da je „Užičanstveno“ potrebno užičkom kraju. Prijavili smo portal kao medij i konkurisali za srestva na konkursu užičke i čajtinske opštine. Od Užičana smo dobili 250.000 dinara, a iz Čajetine 100.000 dinara. To je bilo dovoljno da portal zaživi i da se lično posvetim samo tom radu.

Bojan (levo), administrator sajta
Bojan (levo), administrator sajta

Ove 2019. smo osnovali neprofitno udruženje „Užičanstveno“ koje teba da nastavi razvoj kao i veće učešće Užičana u projektu Užičanstveno. U međuvremenu sam od grada dobio novčanu nagradu od 70.000 dinara za svoj dosadašnji rad za Užice i Užičane, koju sam takođe uložio za održavanje prostora i opremu koju koristi Užičanstveno. „Svakoga dana sve više napredujemo“, svakoga dana se sve više užičanstvenih uključuje u naš orginalni projekat, svako na svoj način, što mu daje jednu posebnu kulturološku dimenziju.

Zašto je „Užičanstveno“ korisno za sve koji se osećaju Užičanima? Sadašnjim nazivamo trenutak prelaza budućeg u prošlo tj. trenutak prelaza iz jednog nepostojanja u drugo. Samo u tom kratkom trenutku, pojava za nas zbilja postoji. Pre toga je postojala u mogućnosti, a posle toga će postojati u sećanju. A taj kratki trenutak je zapravo fikcija. On nema dimenzije. S punim pravom možemo reći da sadašnjost ne postoji. Nikada je ne možemo uhvatiti. Ono što smo uhvatili uvek je prošlo. E to prošlo je osnova našeg projekta, da se mnogo toga što čini užičku dušu pa i snovi, ne zaboravi. Snovi su veoma važni za stvaranje budućnosti. Mi žimo dan po dan i obavljamo posao po posao i produžimo prema onome što dolazi posle. To ima smisla. Ne treba ni da pokušamo da živimo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sve u isti čas. Bićemo sve uspešniji ako naučimo živeti samo u sadašnjosti sa iskustvima iz prošlosti, uvek se upravljati prema onome što dolazi posle. E tu pomaže naš projekat “Užičanstveno”. Napredak nije u popravljanju prošlosti, ali je važno da imamo osećaj za duh koji čini Užičane, tako nećemo izgubiti svoj idetitet koji će pomoći ka neprekidnom kretanju prema boljoj budućnosti.

Doman, fotograf
Doman, fotograf

Do sada u najvećoj meri nam je prošlost bila lektira o tiranima, ratovima, zločinima, raznim gadostima što su ljudi činili ljudima. Sve je to prikazivano u cilju da ne pravimo greške. Ono dobro i lepo iz prošlosti je nehatno i namerno zaboravljano, izbegavano. Da nije, možda ne bi toliko grešili u novijoj istoriji, imali bi na koga da se ugledamo. Na vesele, mudre, posebne ljude, koji su u svom vremenu činili Užice. Danas mnogi misle baš zbog istoriskih grešaka koje pravimo, da nemamo sadašnjost, zato se moramo pobrinuti za budućnost. Prvo na lepoti i dobroti koristiće se iskustvima iz prošlosti moramo izgraditi status, koji će nam dati za pravo da uopšte smemo imati budućnost. Budućnost je luksuz, nema je mnogo naroda a i gradova u izobilju. U tome može pomoći užički nezaborav “Užičanstveno”. Može i da pomogne da ne zaziremo od budućnosti kad je doživimo. Kad mnogo toga znamo možemo sve razborito urediti, da budemo razumni u sadašnjosti. Moramo jednom da shvatimo da prošlost ne možemo da izmenimo, da je samo budućnost još uvek u našim rukama, da je možemo kupiti sadašnjošću.

Ana, pravnik
Ana, pravnik

Meni iskustvo govori da je ponajbolji način da predvidimo budućnost, da je izmislimo, da radimo to od čega drugi zaziru. Na taj način bi prestali da žalimo za prošlošću, da ne budemo opsednuti nezadovoljstvom sadašnjošću… I u tome nam može pomoći Užičanstveno, da najpre razmišljamo o svom gradu i o svojoj okolini, jer tu je realno da možemo nešto da uradimo. Ako se koncetrišemo na to, možemo mnogo uraditi ma gde bili. Zato uz pomoć Užičanstvenog portala možemo lako da shvatimo da smo u sadašnjosti ovakvoj iz razloga toga što smo činili u prošlosti, da ćemo biti to što ćemo činiti u budućnosti. Tada će naša budućnost postati sadašnjost, tada kada jasno budemo videli sadašnjost.

Užičanstveno u godinama koje dolaze uz vašu pomoć će pomoći da se bolje shvati Užice i Užičani, kao i to da je važno praviti profit, ali je mnogo važnije trasirati put u budućnost. Na kraju ovog pripovedanja moram napomenuti da samo opraštanje otvara jedini put ka kreativnom razmišljanju o budućnosti. I zato je Užičanstveno poseban portal koji može da pomogne da to razumemo i iskoristimo u budućnosti.