Prvi užički filmski glumac

2294
Originalna plakata filma "Vrata ostaju otvorena"
Originalna plakata filma “Vrata ostaju otvorena”

Film “Vrata ostaju otvorena” u istoriji kinematografije bivše Jugoslavije uglavnom spominju po činjenici da je u njemu debitovala Milena Dravić: reditelj ju je otkrio u baletskoj školi, u vreme snimanja imala je samo 17 godina. Ovaj film joj je jedna od najdražih uspomena. Publika na pulskom festivalu 1959. godine gotovo u suzama je dočekala završnicu, isprativši filmsku ekipu burnim pljeskom.

Milena i Rade
Milena i Rade

Ali, ovaj film je otkrio i mladog Užičanina Rada Vergovića u umetničkoj školi, koji je bio Milenin partner. Mlad, zgodan i atleski građen, pokazuje svoj torzo u filmu par puta… Naravno, ta atleska građa je posledica vežbi, bio je Jehličkin gimnastičar. Najviše vremena provodio u “Sokolani”. Ipak, Vergo je bio prvenstveno talentovan za slikarstvo, i odlučio je da mu to bude prva i jedina uloga na filmu. Posle završene akademije, vratio se u svoje Užice…

Rade Vergo danas
Rade Vergo danas

Tako je Rade Vergović, prvi užički filmski glumac, akademski slikar, “čovek sa užičke kaldrme” ili svima rođenim i mnogim drugim Užičanima znan kao – “Rade Vergo slikar”.