Prvi užički Opel Rekord B

808
Vozač Zdravko Vučičević pored Opele Rekorda B ispred fotografske radnje Ilije Lazića na Donjoj čaršiji
Vozač Zdravko Vučičević pored Opele Rekorda B ispred fotografske radnje Ilije Lazića na Donjoj čaršiji

Jedna od prvih limuzina u užičkom okrugu nabavljena je 1966. Godine. Bio je to Opel Rekord B novi model. Nabavilo ga je užičko preduzeće “Koža”. Ovu Limuzinu je vozio šofer Zdravko Vučičević zv. “Gulivrn”, koji je poticao iz užičke porodice u kojoj je šoferski posao bio tradicija.

Inače nakon Olympia Rekorda koji su izređali nekoliko modela tokom pedesetih, usledili su samo Rekordi poređani po abecedi. Olympia je kao ime i kao model uvrštena u fabričku nomenklaturu zbog Olimpijade 1936. godine, te početkom šezdesetih nije više imalo preterano svrhe zadržati ga; ostajalo je samo kao neoficijalni naziv ili oznaka na poklopcu gepeka. Nakon Rekorda A, osveženje je stiglo u avgustu 1965. godine putem naslednika B, sa istom platformom i izmenjenim prednjim i zadnjim delom. Jedina suštinska izmena desila se ispod haube gde su se od tada nalazili potpuno novi četvorocilindraši od 1.5, 1.7 i 1.9L, kao i jedan šestocilindrični zapremine 2.6L. Ti novi motori su zapravo pripremani sa ono što je kasnije stiglo kao Rekord C, ali su zbog kašnjenja u razvoju tog modela, ubačeni u ovaj delimično osveženi koji se proizvodio okruglo godinu dana.

Volga Zavoda za socijalno koju je vozio vozač Janićije
Volga Zavoda za socijalno koju je vozio vozač Janićije

Užičani su pratili zbivanja na evropskoj automobilskoj sceni i posle lošijih iskustava sa SSSR “Volgama” teškim za odrđavanje i velikim potrošačima goriva više su se opredeljivali za zapadno nemačke automobile zavisno od mogućnosti preduzeća, uobičajno od Opela do Mercedesa.

A tu je i fotografija službene Volge Zavoda za socijalno osiguranje (sada Fond zdravstvenog osiguranja) na Slanuši. Rukovodilac Adam Mitrović i vozač Janićije Velanac, Slikani na službenom putu.