Radarski centar iznad Užica

1908

Na Šehovom brdu iznad Užica, na nadmorskoj visini od 833 metra, od 1977. godine postoji u oviru operativnog odeljenja Sektora odbrane od grada Republičkog hidrometerolooškog zavoda Radarski centar. Zajedno sa još 12 centara širom Srbije, čini mrežu savremeno opremljenih centara radarskom i rečunarskom opremom za praćenje oblačnosti tokom cele godine na teritoriji Srbije.

Radarski centar iznad Užica
Radarski centar iznad Užica

Odbranu od grada sprovodi od 15. aprila do 15. oktobra na površini od 477 hiljada hektara, od čega je više od polovine poljoprivredno zemljište, koje štiti 115 protivgradnih stanica.

Razumevanjem zaposlenih u Protrivgradnom centru, TV5 Užice je bilo u mogućnosti da postavi link vezu, koja je omogućila da se program prve užičke televizje vidi i na Zlatiboru. Tokom NATO agresije informativni program ove televizije je sa naznakom „vazdušna opasnost“ bila jedina informativna veza stanovništva ovoga dela užičkog kraja. Tokom čestih nestanka struje link je bio priklučen na agregat, koji se automatski uključivao, tako da su gledaoci mogli da prate u to vreme agresije program jedine televizije u etru 24 sata.