Etno restoran Konak – Kod Guje

2356
Restoran "Konak"
Restoran “Konak”

Nekad je tu bio Ferijalni savez, zatim bife galerija „Kod Pileta“, a onda je Guja otvorio „Konak“.

Dragan Joksimović Guja
Dragan Joksimović Guja

Dragana Joksimovića Užičani znaju kao „Guju“. Nadimak je iz detinjstva, bio je opasan klinac, „ko guja“, i tako ostade Guja prilepljena Draganu za ceo život.

Restoran "Konak"
Restoran “Konak”

Godine 2004. Dragan i Dragica Joksimović kreću u novu ugostiteljsku avanturu, tu u ulici Kralja Petra I. Otvaraju restoran u tradicionalnom stilu, starinski stolovi, stolice, klupe od punog drveta. Zidovi dekorisani artifaktima, predmetima iz staroga Užica. Lep ambijent koji izaziva nostalgiju za nekim lepim, prošlim vremenima. Deo restorana su i dve terase u dvorištu, od kojih je jedna opremljena kao konak. Jelovnik poseban, staroužička tradicionalna jela: prebranac, svadbarski kupus, sarmica, jela ispod sača, pite, uštipci, baklave, orasnice… Sve se služi u tradicionalnim drvenim i zemljanim posudama.

Restoran "Konak"
Restoran “Konak”

U restoranu se održavaju promocije domaćih vina i proizvoda starih zanata. Organizuju izložbe slikara amatera, skupove umetnika, za uskrs bojenih jaja… „Konak“ sarađuje sa više kulturno umetničkih društava, a 2006. je dobio priznanje „Zlatna desetka“.

Restoran "Konak"
Restoran “Konak”