Rade i Mišo Poznanović

2417

Profesor doktor nauka Rade Poznanović je svojim istorijskim radovima zadužio Užice. Rođen je u Gostinici 1924. godine. Završio je užičku gimnaziju i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je na etnološkim naukama u Beogradu. Stric je Miloša Poznanovića, od milošte Miša Tamburice, i njegovo nadahnuće da postane užički tragač prošlosti, kolekcionar užičkih razglednica i vrednih fotografija. Oba bisera Poznanovića su zadužili Užice svojim radom, bez njih se mnogo toga ne bi znalo i videlo iz prošlosti grada i užičkoga kraja.

Rade i Mišo Poznanović
Rade i Mišo Poznanović

Dr Rade je radio kao učitelj i profesor u osnovnim školama u kraju, a zatim u Užicu, u Srednjoj tehničkoj školi, Učiteljskoj školi, Pedagoškoj akademiji, Bio je prosvetni referent, sredski školski instruktor, šef odseka za prosvetu sreza. Bavio se muzikom, svirao tamburaške istrumente u KUD Aleksa Dejović. Pomagao je amaterizam u kraju. Od 1953. do 1957. radio je kao saradnik novinar u “Vestima”, bio je direktor Istorijskog arhiva, a zatim savetnik u Pedagoškom zavodu u Užicu. Sarađivao je sa brojnim časopisima, a iza sebe ostavio ogroman broj knjiga baziranih na naučnom radu.

U Milošu Poznanoviću ima mnogo talenta. Iako već 38 godina radi u užičkoj Poreskoj upravi, prvenstveno je kolekcionar, poznavalac prošlosti Užica, uz sve i bolji užički tamburaš i šahista. “Mišo Tamburica” je omiljeni užički lik, jedan od viđenijih Užičana. Užičke fotografije iz njegove kolekcije za kojima svakodnevno traga i vredno ih prikuplja, našle su svoje mesto u mnogim vrednim knjigama o Užicu i Užičanima. Mnoge su našle svoje mesto uz pripovedanja na ovom našem jedinstvenom užičkom sajtu nezaborava – Užičanstvenom.