Septembar 1961. godine

1103

U bioskopu “Zlatibor” su igrali filmovi:”Devojčica traži oca”, “Dugo toplo leto”, “Smrtna”, “Sedmo Sinbadovo putovanje”, “David i Golijat”, “Ambiciozna”. U Dom JNA: “Polikarpo”, ”Gorka pobeda”, “Odmor ljubavi”, “Ulica Frederik br. 10”, “Autobuska stanica”, “Ulica srama”.

Plakat filma "Dugo toplo leto"
Plakat filma “Dugo toplo leto”

Film “Dugo toplo leto” u Užicu je bio izuzetno gledan, a Pol Njumen u ulozi Ben Kvika je postao veoma popularan. Film je drama. Mladi Južnjak Ben Kvik je proteran iz mesta u kojem je živeo zbog navodnog paljenja sena. Nešto kasnije, kada je stigla televizija u Užice, po ovom filmu snimljena je serija koja je nekoliko meseci praznila užičke ulice.

U domu su gostovali pevači Radio Skoplja. Učestvovali su Aleksandar Sarijevski, Anka Gijeva, Rada Jovanova, Živka Sokolova, Velko Trpčevski i narodni i zabavni orkestar “Nančevski”. Održan je festival narodnog stvaralaštva, pevača i svirača iz užičkog kraja.

U pozorištu je održana premijera predstave “Sumnjivo lice”.

Dogodio se veliki požar u Mokroj Gori, koji je zahvatio 10 hektara četinarske i listopadne šume. Najviše štete je naneo zaseoku Kršnje, mestu zvanom Stolac. Stanovnici su u rekordnom roku iskopali jarak i tako sprečili da se vatra dalje širi. Kada su iskopali jarak, počeli su donositi vodu sa Belog Rzava i tako gasili vatru noseći vodu u mešinama, bucama, kantama, buradima na konjima, volovskim kolima, savladavali su tako težak teren gde je i samom čoveku teško da se kreće. Pešačili su i pet šest časova da tako donesu vodu. Predpostavljalo se da su požar izazvali lučari vadeći luč.

Od 3. jula do 14. septembra postavku novootvorenog muzeja ustanka videlo je 36.000 ljudi.

U Užicu je demonstrirana mašina za pranje rublja “Vojvođanka 20”, proizvod Majevice i Bačke Palanke. Mašina je obavljala 4 radnje: pranje, sušenje, ceđenje i peglanje. Za dva sata dva radnika su uz pomoć ove mašine mogli da operu i ispeglaju 20 kilograma rublja.

Stari zlakuski grnčari
Stari zlakuski grnčari

Na incijativu mladih u štamparskom preduzeću “Dimitrije Tucović” oformljen je fudbalski tim “Grafičar”. Prvu utakmicu su odigrali sa “Tarom” iz Kremana i dobili je sa 4:1.

Sloboda je igrala sa Borcem iz Čačka 0:0, a sa Napretkom iz Kruševca 1:1. Gol za Slobodu je postigao Jokić.

Tadašnji predsednik opštine Rajko Ječmenica je rekao: “Veliki priliv stanovnika sa sela predstavlja nam jedan od većih problema, zato se nedostatak stambenog prostora postavlja veoma oštro. Taj problem se dovoljno ne rešava ni od strane samih građana, a ni od strane privrednih organizacija. Naime, postoji shvatanje da je opština dužna da svakom pridošlom stanovniku obezbedi stan. Međutim, ovo je pogrešno. Jer narodni odbor opštine nije to u mogućnosti.

Drugi problem grada jeste nedostatak školskog prostora, ali dogradnjom OŠ “Dušan Jerković” je donekle ublažen. Nedostatak vode u gradu u letnjim mesecima predstavlja gorući problem, ali smo to rešili izgradnjom dva bunara i crpne stanice u Turici, tako da će grad biti normalno snadbeven vodom za piće.

Na kraju da napomenem da trgovačka mreža u gradu nije tako razvijena da može da podmiri potrebe građana. Još uvek je nedovoljno prodajnog prostora, slaba opremljenost postojećih prodavnica.”

Sofija Bunardžijić
Sofija Bunardžijić

Otvoren je novi prodajni salon nameštaja “Jasen” u ulici Radišićevoj, niže berberske zadruge. Ovaj objekat od 600 kvadrata je izgradila trgovinska kuća “Terazije”. Radove na objektu je izvela direkcija za izgradnju, a koštao je 13 miliona dinara.

U Krčagovu je otvorena Stočarsko-veterinarska stanica. Tim povodom je održana svečanost na kojoj je prisustvovao Petar Antonijević, sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista i potpresednik opštine Veljo Dogandžić. Svečanost je otvorio veterinar Aleksandar Nikolić. Do tada je veterinarska stanica radila na pijacu (gde je sada hotel Zlatibor – Sivonja) u malim zagušljivim prostorijama.

Zabeleženo je da u selima Potpeća, Rogama i naročito Zlakusi oko pedeset domaćinstava izrađuje crepulje, lonce, pržulje od specijalne zemlje pomešane sa istucanim kvarcnim kamenom. Danas je selo Zlakusa, zahvaljući Sofiji Bunardžijić (2019. Direktor užičke umetničke škole) osnivaču umetničke kolonije, grnčarska prestonica ovog starog zanata na Balkanu. U selu danas postoji 18 aktivnih grnčarskih domaćinstava sa stalnom proizvodnjom grnčarskog posuđa. Na jesen se u selu održava sajam grnčarije (lončarijada), kada se po najpovoljnijim cenama mogu kupiti ovi poznati zlakuški grnčarski proizvodi ili probati razna jela spremana u tim posudama. Grnčarski proizvodi koji se proizvode u Zlakusi su neglazirani, potpuno od prirodnih materijala (gline i minerala kalcita – sam kalcit daje posuđu čvrstinu, postojanost na visokim temperaturama i posebnu aromu jelima koja se spremaju u njima). Posuđe je namenjeno za spremanje jela kako u savremnim elektirčnim uređajima tako i na otvorenom plamenu.

Tim FK Slobode na početku šezdesetih
Tim FK Slobode na početku šezdesetih

Proslavljen je 24. septembar dan oslobođenja grada. U Vestima su se pojavile čestitke od: “Terazija”, GP “Zlatibor”, “Laste”, “Cvete Dabić” “Radiotona”, “Magnezita”, “Sekcije za puteve”, ugostiteljskog preduzeća “Zlatibor”, fabrike kože “Partizanka”, samostalne ugostiteljske radnje “Šumadija”, “Krojačko-ćabadsiske zadruge”, “Sredskog zavoda za socijalno osiguranje”, “Prvog partizana”, “Fabrike automobila Priboj”, “24 Septembra”…

Pojavilo se saopštenje:
– Usled dugotrajne suše došlo je do velikog smanjenja količine vode na izvorima gradskog vodovoda, kao i velike potrošnje vode u gradu usled toplih dana. Umoljava se građanstvo da ograniči potrošnju vode na najneophodnije potrebe i izbegne polivanja dvorišta, bašta, vrtova, pranja kola, pijaca, ulica. Voda se može upotrebljavati za ličnu potrošnju.