Ulica Nemanjina

2234

Stevan Nemanja (1113 – 1199) bio je veliki župan Raške, rodonačelnik dinastije Nemanjića. Po njemu nosi ime jedna od najdužih užičkih ulica, koja vodi od raskrsnice na Rakijskoj pijaci, preko Carine do Sarića Osoja.

Početak Nemanjanine ulice nekad
Početak Nemanjanine ulice nekad

U Nemanjinoj ulici je najočuvanija ambijentalna celina Užica iz druge polovine 19. veka. Do Carinskog mosta naslonjene jedna na drugu sačuvane su kuće iz staroga Užica, kada je ova ulica nosila ime kneza Lazara što se može videti na prvom regulacionom planu 1891. godine. Tu je kuća Andre Stanića, koja je sagrađena 1850. godine. Tu je 1876. rođen znameniti Užičanin Andra Stanić građevinski inžinjer, ministar, narodni poslanik… Projektovao je trasu pruge Čačak – Užice – Kremna – Šargan. Zaslužan za podizanje železnice u Srbiji i u užičkom kraju. Bio je jedan od osnivača Udruženja Užičana u Beogradu kao i Fonda siromašnih u Užicu. Umro je 1954. u rodnoj kući u Užicu

Početak Nemanjanine ulice sad
Početak Nemanjanine ulice sad

U ovoj užičkoj ulici nalazi se kuća i livačka radionica Petra Avramovića Čikiriza, sagrađena u drugoj polovini 19. veka. Obe kuće su pod zaštitom države.

Tu je Dom za decu i omladinu „Petar Radovanović“, JP „Srbija šume“, stambeni blok, porodične kuće sa poslovnim i ugostiteljskim lokalima i Medicinska škola.

Inžinjer Andra Stanić, jedan od najzaslužnijih za razvoj železnice u Srbiji
Inžinjer Andra Stanić, jedan od najzaslužnijih za razvoj železnice u Srbiji