Spomenik Velike Srbije u čast junaka iz Prvog svetskog rata

2131
Orginalno rešenje spomenika
Orginalno rešenje spomenika

Gledam napreduju radovi na platou, gde će biti postavljen spomenik “Velika Srbija”, na užičkom kružnom toku. Naravno, odmah sam primetio da je profesor Lojanica u svom projektu zaboravio nas koji vozamo invalidska kolica, tako da ćemo spomenik moći da gledamo samo iz daljine. A samo na jednom mestu treba spustiti trotoar da bi kolica mogla da se popnu na plato.

Uskoro prelep spomenik "Velika Srbija"
Uskoro prelep spomenik “Velika Srbija”

Zaista smo se Užicu ogrešili o one najveće junake, junake iz užičkog kraja iz Prvog svetskog rata, koji zaslužuju i više od ovog prelepog spomenika na prvom uređenom užičkom kružnom toku. Autor spomenika, nekadašnji akademik Đorđe Jovanović, bio je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih umetnika u periodu između dva svetska rata. Akademik Jovanović je kreator Vukovog spomenika u Beogradu, spomenika Kosovskim junacima u Kruševcu, ali i mnogih drugih značajnih vajarskih dela tog perioda.

Vajar Đorđe Jovanović
Vajar Đorđe Jovanović

Planirano je da svečano otvaranje spomenika bude 1 novembra ove 2018, na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu i to bi trebao da bude početak počasti većinom zaboravljenih predaka, najvećih junaka istorije na ovim prostorima. Ja lično doživljavam ovaj spomenik kao spomen i mom dedi Vitomiru Kovačeviću, užičkom pekaru, učesniku u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom, gde je učestovao u svim značajnim bitkama pre i posle golgote preko Albanije.