Stambeni blok kao planina

2134

Stambeno poslovni blok u glavnoj užukoj ulici nosi naziv planine – “Zlatibor”. Građen je od 1968. do 1971. godine.

Gradnja bloka "Zlatibor“ 1969. godine
Gradnja bloka “Zlatibor“ 1969. godine

Arhitekta Stanko Madić je dobio za projekat ovog centralnog užičkog bloka preko puta Gradske kuće, Borbinu nagradu za arhitekturu. Govorio je: “Ne treba praviti male planove, već one koji su u stanju da uskomešaju ljudsku krv”.

Tako je svoj užički stambeni blok podelio u četiri celine:
– Kula – prizemlje, mezanin i 18 spratova
– Veliki blok – prizemlje, mezanin i 8 spratova
– Mali blok – prizemlje, mezanin i četiri sprata, i
– poslovni centar – prizemlje i jedan sprat

Razglednica Užica na kojoj je tek sagrađeni blok "Zlatibor“
Razglednica Užica na kojoj je tek sagrađeni blok “Zlatibor“

Stručni kažu: “Oblikovano, blok prestavlja skladno oblikovanu kompoziciju horizontana i vertikala. Stabeni deo bloka odlikuje naglašene vertikale, na pojedinim mestima prekinute horizontalnim pojasevima duboko usečenim u referentnu ravan fasade. Vertikale su formirane primenom indetično obrađenih otvora na fasadi – terasa ili prozorski otvora, koji se pružaju celim svetlom visinom etaže. Prizemni i spratni segmenti fasade poslovnog dela oblikovani su sa naglašenom horizontalom, čije su duge linije povremeno prekinute pravougaonim površinama, u koje su ukomponovani klesani kameni reljefi duž fasade prema Glavnoj ulici. Fasade atabenih celina izvedena je u crvenoj fasadnoj opeci, a fasadna platna prizemlja na poslovnom delu u belim mermernim pločama”.

Tako kažu akademci, a ja bih rekao da je arh. Madić u ovom užičkom centralno bloku dokazao ono svoje da “ne treba praviti male planove”.

Soliteri su pregradili Užice, dominira centralna kula bloka "Zlatibor"
Soliteri su pregradili Užice, dominira centralna kula bloka “Zlatibor”

Kad su završeni “kula” i veliki blok, u prizemlju je radio prvi užički Ekspres restoran. Danas je tu smešten tržni centar Skver, poslovnica banke Ereste i Kredi agrikol, butici i kafići…