Titov spomenik izazvao raspravu na sudu

1614

Odavno je među Užičanima živa priča da spomenik Titu, od pogleda sklonjen iza muzejske zgrade, treba vratiti na Trg partizana, gde je stajao od 1961. do 1991. godine.

Titov spomenik nekad
Titov spomenik nekad

Iako je Josip Broz Tito jedna od najvećih istorijskih ličnosti sveta u 20. veku, došlo je do podele građana o toj nameri. Zato je Subnor, na čelu Inicijativnog odbora Građanske inicijative Užica za vraćanje spomenika Josipa Broza Tita na Trg partizana, 2013. organizovao referendum za prikupljanje potpisa građana i 4.477 Užičana je tada potpisima podržalo inicijativu.

Većinom odborničkih glasova Skupština Grada Užica odbila je predlog da se Titov spomenik vrati na Trg. Po dobijanju takvog odgovora, u Inicijativnom odboru pomenute Građanske inicijative Užica odlučili su da se žale sudu: u februaru 2014. podneli su žalbu Upravnom sudu Srbije u Beogradu.

Titov spomenik sada
Titov spomenik sada

Eto ni oko Titovog spomenika Užičani ne mogu da se dogovore, koji je imao svoje istorijsko mesto, a kad je neki novi u pitanju tek počinje polemika, rasprava, a često i vređanje.