Upoznaj užički “Beli dvor”

1933
Beli dvor u svoj svojoj lepoti
Beli dvor u svoj svojoj lepoti

Stambena zgrada na “Lipi”, na Glavnoj ulici ispod zgrade Gimnazije, sagrađena je prema projektu arhitekti Ljupke Antonove i Nenada Pešića. Kad je je blesnula u svoj belini i lepoti, Užičane okupljene na “Forumu” kod Maloga parka je podsetila na Beli dvor, tadašnju rezidenciju predsednika SFRJ Tita i od tada je užički Beli dvor.

Iteresantno je da i danas tu stanuju neki od fukcionera grada. Svojevremeno je bila od vremena toliko propala da je postala ruglo grada. U skorije vreme zablistala je u svoj svojoj lepoti u saradnji stanara sa preduzećem “Stan” i gradskog programa obnove fasada značajnih zgrada u cilju ulepšanja Užica. Između ostalog, Užice je sa ovom zgradom 2017. započeo svoj višegodišnji poduhvat obnove i rekonstrukcije gradskog centra, u okviru dugoročne izmene urbanog identiteta grada, pri čemu je obnova fasada jedan od segmenta tog projekta.

Beli dvor, završetak popravke fasade
Beli dvor, završetak popravke fasade

Opis arhitekte: “Komozicija zgrade je generalno primenjen pravougaoni blok sa naglašenom horizontalom, kvadar uzdignut na stubove koji zauzimaju prizemnu etažu jer je linija fasade u nivou prizemlja povučena u odnosu na referentnu ravan fasade. Kompozicija fasade je razuđena i prati podelu objekta u dve lamele oblikovane kao jedna celina. Glavnu fasadu karakterišu duboke lođe koje se stepenasto povlače prema referentnoj ravni fasade od prvog sprata prema potkrovlju.”

Sa belom fasadom i balkonima Beli dvor je arhitektonsko osveženje centra Užica. U prizemlju i suterenu zgrade su prodajni prostori. Umesto podzemne garaže urađen je salon Simpo nameštaja. Ispred zgrade je lepo uređen plato za igru dece i šetnju.