Užičanstvena Požega

1319

Uskoro će dve godine odkako postoji legalni portal prijavljen kao medij na APR – Užičanstveno na internet mreži. Logično je bilo da prvo započnemo naše priče prošlosti iz Užica, gde je i načelstvo Zlatiborkog okruga. Sledeća opština koja nam se pridružila bila je Čajetina, iz čije prošlosti smo objavili stotine ilustrovanih članaka sa posebno vrednim fotografijama. Ove godine stekli su se uslovi da Užičanstveno ponudimo Požežanima, da priče i fotografije iz njene prošlosti svi vide. Za razliku od drugih užičanstvenih gradića, Požega ima bibliotekarku hronologa Jasnu Lalović Đurić, koja se bavi starom Požegom nekoliko godina i koja se pridružila našem neprofitnom udruženju, pa tako i užičanstvenom portalu sa svojim ilustrovanim prilozima, što će Portalu dosta olakšati da ovaj projekat za ceo Zlatiborski okrug, negovu prošlost i onu koja nastaje iz sadašnjosti, prikažemo u budućnosti na ovom jedinstvenom portalu.

Centar Požege pedesetih
Centar Požege pedesetih

Požega je veoma zanimljivo, dosta neistraženo mesto posebnog izgleda, bogate istorije, koju od starine krasili kružni gradski trg, srce Požege. Tako, u bilo koje god doba godine da se nađete u Požegi, na Trgu slobode biće sigurno zanimljivo. Mnoštvo kafića, restorana i prodavnica čine ovo mesto centrom svih gradskih dešavanja. Leto je godišnje doba kada ovaj trg zablista u svom punom sjaju. Tada su klupice ispunjene Požešanima koji razgovaraju, decom koja se igraju i omladinom, koja se šeta tu još postoji onaj lep osećaj da se svi poznaju i druže, koji se izgubio u većini mesta Srbije.

Požega je u poslednje vreme u žiži javnosti jer uskoro do nje stiže auto put. Ali ona je oduvek bila na raskrsnici najvažnijih puteva, još od vremena Rimljana. Tu, iz oblaka guste magle koji često prekrivaju krovove njenih kuća, izdiže se požeška kotlina. Živopisna i veoma plodna, ova kotlina je oslikala neke od najlepših krajolika, u čijem zagrljaju se nalazi gradić, neotkriveni dragulj sa jednim od najneobičnijih trgova u Evropi. Često je Požega zanemarena, jer se nalazi na putu ka dve popularne turističke destinacije. Ipak, Požežani imaju dosta toga da ponude onima koji odluče da se tu zadrže duže vreme.

Trg je nastao 1832. godine po naredbi kneza Miloša Obrenovića na krajnje specifičan način. Naime, na prostranoj ravnici probijen je kolac, za njega je potom vezan konopac, a oko konopca opisan je krug. Ukrštanjem glavnih ulica na tom mestu, iznikao je jedinstven trg, koji je i dan danas simbol Opštine Požega. Na njemu se održavaju mnoge kulturne manifestacije, posebno muzičke. Inače, Požega je domaćin najvećem studentskom filmskom kampu – Interakciji, čiji učesnici dolaze iz svih delova Evrope. Trg slobode dobio je priznanje za najuspešnije arhitektonsko delo 2012. godine.

Centar Požege danas
Centar Požege danas

Šta na prvi pogled može da se obiđe u Požegi? Mesta važna vezana za Kneza Miloša Obrenovića, važni istorijski belezi. Selo nadomak Požege, Gornja Dobrinja, od skoro je vlasnik renoviranog spomen kompleksa sagrađenog u čast knezu Milošu Obrenoviću, koji potiče iz ovog sela. Tu je i crkva. Na mestu stare crkve brvnare, 1822. godine, knez Miloš je Crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla, sagrađenu od kamena i cigle, podigao kao svoju zadužbinu, a još uvek očuvani, drveni čardak podigao je 1860. kao zadužbinu svom ocu Todoru. Ovo vredano zdanje je spomenik ovog kraja, a njegova osnovna funkcija bila je smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti. Tu je i jedinstven Železnički muzej, jedan od najstarijih u Srbiji, poslastica za ljubitelje vozova.

Požega se nalazi na magistralnom putu M5, raskrsnici važnih puteva i može joj se lako pristupiti iz svih krajeva Srbije. Iz Vojvodine, Beograda, Valjeva sa severne strane preko Divčibara, iz Crne Gore, sa Zlatibora i Užica sa zapadne strane, iz istočne Srbije, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda i Čačka sa istočne strane i Arilja i Ivanjice sa južne strane. Biće zanimljivo istraživati Užičanstvenu Požegu i značajne Požežane, to je još jedan od izazova za portal Užičanstveno.