Užička plaža osamdesetih

2299

Te 1961. kada je Trg otvoren, na svečanosti je prisustvovao i američki ambasador. Tada je izjavio da je Trg lep, ali da je užička plaža lepša.

Godine 1959. Društvo prijatelja dece podnela je zahtev za izgradnju plaže. Opština Užice je odobrila lokaciju za izgradnju brane i plaže na mestu pod gradom, gde je bilo nekoliko užičkih plaža niže od stare Tesline centrale.

Užička plaža osamdesetih
Užička plaža osamdesetih

Po projektu slavnog Miladina Pećinara, radove na izgradnji vodio je Vojo Bojović, tada potpresednik užičke opštine. U toj izgradnji su mu pomagali predsdnik opštine Rajko Ječmenica i Mirko Popović. Sedmog avgusta 1960. svečano je otvorena užička Plaža. Nešto kasnije je izgrađen ferijalni dom „Mladost“, kasnije je pretvoren u Hotel „Turist“ i to je postalo najvažnije mesto na kome se šezdesetih i delom sedamdestih okupljala užička omladina.

Osamdesetih godina je to bilo čisto lepo uređeno mesto. „Plivački“ je još uvek bio u funkciji. Od ranih jutarnjih časova Užičani su uživali u svojoj plaži. Okružena gustim šumarcima i svežinom Đetinje, bila je idealno mesto za opuštanje i šetnju. Uveče je pripadala ljubavnim parovima. I danas retko koji grad ima plažu kao što je užička na Đetinji. Još je lepša otkako je povezana poslednjih godinama sa uređenom šetačkom stazom kroz Rajske otoke, sve do Staparske banje.