Užički Vrabac, Rade Jovanović

1735

Vlada misli o svemu.
Narodu je jedina briga
kako da preživi!

Kad platim struju, kiriju, vodu,
ostaje mi da odjavim telefon!

Na vreme smo izvezli mozak.
Sada imamo samo biračko telo!

I sledeći izbori biće pošteni.
Što ne pamte ni najstariji građani!

Ako uspeju najnovije
vladine ekonomske mere,
hleb će moći da se kupuje i na kredit!

Znali smo da je Vođa slep,
ali nas je privlačio
njegov pogled na svet!

Izbeglice su dolazile u Srbiju bez ičega.
Nisu želeli da produbljuju socijalne razlike!

I ti si mi neki prosjak.
Ko ti dade diplomu profesora!

Odlično se držimo…
Samo da izdrži slamka!

Rade Jovanović Vrabac karikartura
Rade Jovanović Vrabac karikartura

Mnogi Užičani nekada su rado svakodnevno slušali emisiju na Radio Beogradu u popodnevnom udarnom terminu “Porodica Jovanović – svakodnevnica jedne porodice”. Dugo vremena se nije znalo da većinu tih duhovitih tekstova, koji su bili u maniru radio drame, i koje su čitali najpoznatiji glumci poput Zorana Radmilovića, piše Užičanin, profesor književnosti Rade Jovanović, zvani “Vrabac”.

Rade Jovanović profesor – aforističar rođen je u Srebrnici 1939. godine. U Užicu je završio osnovnu i Učiteljsku školu, diplomirao je u Grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na užičkoj Višoj pedagoškoj školi, zatim na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao učitelj radio je u Kostojevićima, kao nastavnik u Staparima i Užicu. Bio je direktor i savetnik kordinator u Dečijem odmaralištu “Zlatibor” u Užicu.

Zoran Radmilović u studiju 7 radio Beograda na snimanju "Jovanovića"
Zoran Radmilović u studiju 7 radio Beograda na snimanju “Jovanovića”

Bio je jedan je od najpoznatijih aforističara današnjice, prevođen na mnoge svetske jezike, zastupljen u skoro svim aforističarskim antologijama u zemlji i svetu. Bio je predsednik KPZ Užice i dobitnik Zlatne značke KPZ Srbije. Bio je predsednik Književnog kluba “Paun Petronijević” u Užicu, u dva mandata odbornik SO Užice, član Udruženja književnika Srbije, osnivač prvog privatnog Radija 31 u Užicu i glavni urednik, osnivač i glavni i odgovorni urednik prvog privatnog lista „Užička nedelja“; urednik lista „Privrednik“ u Užicu; stalni saradnik emisija “Vreme sporta i razonode”, pomenutih “Jovanovića“, “Vesele večeri” Radio Beograda, humorističkih emisija Radio Sarajeva, Novog Sada i Zagreba, zagrebačke SN revije, Ježa, Humora, Seksi humora, novosadskog Osmeha, NIN-a, Danasa, Prosvetnog pregleda, frankfurtskih Vesti, kolumnista užičkih Vesti, uvršten u značajne ličnosti Biografskog leksikona Zlatiborskog okruga. Dobitnik je mnogih književnih nagrada.

Rade Jovanović (foto Užička nedelja)
Rade Jovanović (foto Užička nedelja)

Objavio je sedam knjiga:
San je da sve ovo sanjamo – aforizmi, KPZ Užice, 1994.
Kuća smeća – aforizmi, “Vodič”, Užice, 1995.
Hapygrami – epigrami, “Kadinjača”, Užice, 1995.
Srbija na isteku – aforizmi, KPZ, Užice, 1997.
Pusti, mužu, rogove – erotski aforizmi, “Ortoza”, Užice, 1999.
Kratko i kasno – aforizmi, AGORA, Zrenjanin, 2008. i 2010.
Iz Crvene banovine – erotski aforizmi, AGORA, Zrenjanin, 2010.

Godine 2016 je preminuo posle duže i teže bolesti. Užički pisac Dragan R. Filipović je napisao:
“Umro Vrabac. Što bi Vasko Popa rekao: ‘Ne znam šta mu bi, on dosad nije radio takve stvari’. Među najznačajnijim dostignućima, a mnogo ih ima, knjižim mu to što je stao iza mladih snaga grada. Primio nas je, kosate i nadobudne, na kafu u kancelariji dečijeg odmarališta i rado polemisao; umeo je da nas podrži i kada je to bilo možda, i presudno. Zato, Rade, idi mirno preko reke; ni u tom poduhvatu ne daj Bojadžijama i odrođenima da ti priđu. Ne treba tebi pomoć Anđela na dugom putovanju koje si preduzeo; neka bude uz tebe kao voljeno društvo. Ispozdravljaj tamo.“