Upoznajmo užičkog pesnika Predraga Jovičića

1094

Predrag Jovičić, rođen 13. 9. 1965. u Užicu, gde je i završio srednju školu. Pisanjem poezije je počeo da se bavi još u srednjoj školi. Prve pesme objavljuje u Omladinskom listu “Reč mladih” i gradskim novinama “Vesti”. Sa nepunih osamnaest godina postaje član književnog kluba KUD “Prvi partizan”, zatim gradskog književnog kluba “Paun Petronijević” gde aktivno učestvuje u radu i manifestacijama koje klub organizuje. Osnivač je gradskog književnog kluba “Rujno” iz Užica.

Predrag Jovičić
Predrag Jovičić

Učestvuje u višegodišnjoj književnoj manifestaciji “Prugom Beograd-Bar”, kao i u brojnim književnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Učesnik je na smotrama kulturnog stvaralaštva Roma u Srbiji, Španiji, Poljskoj…

Kao gost Kulturnog centra Srbije u Parizu promovisao je romsku književnost, odnosno poeziju. Bavi se humanitarnm radom kao organizator književnih druženja Doma za nezbrinutu decu “Petar Radovanović”, kao i u ostalim osnovnim i srednjim školama u gradu.

Predsednik je “Udruženja Roma”, koje je zahvaljujući njemu obezbedilo osnovne uslove za život za socijalno najugroženije Rome: besplatna izgradnja stambenog prostora, voda, kanalizacija, struja i besplatno školovanje za svu romsku decu.
Osnivač i predsednik “Udruženja romskih pisaca Srbije i Crne Gore”.

Član je “Udruženja književnika Srbije”. Piše i objavljuje na srpskom i romskom jeziku.