Vis Meteori i njihov „menadžer“ Branislav Mlađenović

1400

Pekar Stojko Mlađenović je 1952. godine u Užicu napravio kuću. Tada je imao šestogodišnjeg sina Branislava. Početkom šezdesetih Branislav je veoma aktivan u omladinskoj organizaciji kao predsednik Kluba mladih “Pašinovac”. Blizak saradnik Dragana Stankovića tadašnjeg predsednika užičke omladine.

Muzikalni klinci sa Pašinovca
Muzikalni klinci sa Pašinovca

Klinci iz kraja Mićo Čvorović zv. Čvorak i Dragan Petrović zv. Švrćo imali su gitare, Ljubiša Drobnjak harmoniku, Velimir Savić Sava je pozamljivao gitaru od zeta Branislava Mlađenovića. Svirali su onako za svoju dušu tu na Pašinovcu. Jednog dana Švrćo je nabavio magnet za gitaru, pričvrstio ga i ozvučio je. Zatim je priključio na radioaparat “Kosmaj” i popodnevni matine u Klubu mladih Pašinovca je mogla da počne.

Vis Meteori
Vis Meteori

Branislav Mlađenović je bio potpuno nemuzikalan, ali rođeni glumac (tako je zbog nedolaska bubnjara na jednoj igranci u uspeo da ga odglumi) i nad sve dobar organizator, kreativan i veoma agilan momak. Brzo je ubedio Stankovića da se raspiše konkurs za istrumente. Sve je urađeno u rekordnom vremenu i ova grupa muzikalnih mladih je pre nove 1964. dobila instrumente i već iskusnog bubnjara Stojana Marsiliju Cola. Bio je poveliki sneg kada su otišli da ih preuzmu u Društveni dom. Tada su se i fotografisali ispred Švrćove kuće…

Na konkursu dobili istrumente
Na konkursu dobili istrumente

Mada je bio predlog da se nazovu “Crni panteri”, prevagnuo je Branislavljev predlog “Meteori”. U to vreme je bila u trendu istrumentalna muzika Šedouza i Meteori koji su imali menadžera umesto pevača su se odlučili da se oprobaju u tom žanru tadašnje bit muzike.

Vis Meteori kad su postali poznati u Titovom Užicu i kraju
Vis Meteori kad su postali poznati u Titovom Užicu i kraju

Priča o Meteorima postaje ozbiljnija i upoznaje ih celo Užice, kao i mesta u okolini. Postaje glavna konkurencija Smaku sveta, iako isključivo sviraju istrumentale pod uticajem Šedousa i Crvenih Koralja, tu su svirali: Dragan Petrović Švrćo – solo gitara, Velimir Savić Sava – ritam gitara, Mišo Čvorović – bas gitara, Marsilija Stojan – bubnjevi, Ljubiša Drobnjak – klavijola (istrument sa dirkama, nešto između harmonike i orgulja).