Užičanka prvakinja Opere Narodnog pozorišta

2645
Užičanka sopran Ana Rupčić Petrović
Užičanka sopran Ana Rupčić Petrović

Da pogledamo biografiju prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu: Sopran Ana Rupčić Petrović rođena je u Užicu, gde je završila nižu muzičku školu, odsek- klavir. Uporedo sa časovima klavira, započinje učenje solo-pevanja sa prof. J. Anastasijević. Nakon nekoliko meseci pobeđuje na prvom međunarodnom takmičenju na Braču (Milna), gde ostaje, kao laureat, još mesec dana i ozbiljnije radi na vokalnoj tehnici sa prof. Z.Jepure.
Zatim upisuje srednju muzičku školu “S.Mokranjac” u Beogradu, odsek-solo pevanje. Tokom školovanja osvaja tri republičke, tri savezne nagrade u svojim kategorijama, kao i prvu nagradu u kategoriji kamerne muzike. Upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Skoplju u klasi prof. Milke Eftimove. Tokom studija ostvareni su značajniji uspesi i to: godine 1998. najbolji student na susretima u Ljubljani; 1990. pobednik na Majskim operskim večerima u Skoplju – kao laureat, debituje ulogom Mikaele u opera “Karmen” (G. Bizet); 1991. gostuje kao počasni gost na otvaraju letnje sezone u Teatar di Marcello – Roma (Italija); 1992 uspeh na audiciji za Operski studio pri Narodnom pozorištu u Beogradu, gde nakon dve godine, 1994/1995 dobija stalni solistički angažman u ansamblu Narodnog pozorišta u Beogradu!
Diplomirala je u klasi profesorke Radmile Bakočević, čiji talenat je otkiven dok je učila užičku Učiteljsku školu, koja je i dan danas vezana za Užice. Ana je u njenoj klasi 1996.godine magistrira. U tom periodu je radila i kao vokalni pedagog u Muzičkim školama “S.Moranjac”, “K. Manojlović” i “S. Binički”. Godine 2006. dobija Pohvalu Narodnog pozorišta za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja i to pre svega zbog ostvarenog uspeha ulogom Salome u “Salomi” (R.Strauss). Godine 2008. sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu gostuje u Italiji (Rovigo i Ravena), gde ostvaruje i internacionalni uspeh ulogom Salome. Tada je već proglašena za najmlađu Salomu na svetu. Godine 2008/2009 na poziv Teatra Koblenz u Nemačkoj, ostvaruje još jednu u nizu Štrausovih opera “Ariadna auf Naxos“ – uloga primadonna – Ariadne. Samo u toj sezoni je nastupila više desetina puta u istoimenoj ulozi i imala isto toliko koncertnih nastupa na sceni Teatra Koblenz. Godine 2010. proglašena za najboljeg stranog solistu u sezoni. Gostovanja je ostvarila u: Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji, Makedoniji, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Švedskoj, Izraelu… Godine 2014 dobila je Nagradu Narodnog pozorišta za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje za sezonu 2013/2014, za ulogu Sente u predstavi „Leteći Holanđanin“ i ulogu Toske u istoimenoj predstavi.