Februar 1960.

1651
Plakat za film
Plakat za film “Najveća predstava na svetu”

U februaru 1960. godine u bioskopu “Zlatibor” je igrao spektakl Sesila B. Mila “Najveća predstava na svetu” i film “Gradić Pejton”.

U pozorištu je izvedena prestava “Loptica skočica”, za koju je bila zaslužna glumica Evica Jeremić.

U KUD-u Aleksa Dejović je održana godišnja skupština, a nakon toga su održali koncert u “Cveti Dabić”, kasnijem Froteksu.

Na sednici Upravnog odbora Sreske ugostiteljske komore zabranjen je pristup izgrednicima, a kafani “Orjent” oduzeta je dozvola za rad (zbog prostititucije tj “prenoćištu”, koje je bilo u njenom sklopu na spratu).

Završen je zimski košarkaški turnir. Pehar Valjaonice bakra je uručio Vlajko Brković “Radničkom” iz Beograda. “Sloboda” je bila treća. Na prvenstvu šahovskog kluba “Sloboda” pobedio je prvokategornik Miodrag Gluščević. A u fudbalskom klubu “Sloboda” za predsednika je izabran Bude Tokmaković.

Spomen ploča zaslužnom za razvoj celog užičkog kraja, pa i užičkog sporta, Vlajku Brkoviću,nalazi se na užičkom
Spomen ploča zaslužnom za razvoj celog užičkog kraja, pa i užičkog sporta, Vlajku Brkoviću,nalazi se na užičkom “Vlajkovom platou”

Vrhovni sud Srbije je potvrdio presudu grupi mladića iz Užica, koji su u septembru 1959. godine, vraćajući se sa svadbe na periferiji grada, silovali šesnestogodišnju radnicu. Okružni sud je osudio Nikolu Terzića na 8 godina, Lazara Milovanovića na 7 godina, Milana Bukarčića na 7 godina, Vojimira Dimitrijevića na 6 i po godina, Milomira Karaklajića na 6, a Milovana Skokića na 5 godina strogog zatvora. Draganu Vesiću je sa 5, Vrhovni sud smanjio kaznu na 4 godine.

Krajem februara ove godine užički učitelj Mišo Petrović Pljesko, stari užički ribolovac, na Drini je ulovio 4 mladice na blinker. Najveća mladica imala je 22 kilograma. Ostale tri bile su sitnije – od 3 do 7 kilograma.