Čuješ pesmu Flojd, pomisliš na “fiću”, junaka užičkih šezdesetih

1489
Fića iz filma “Nacionalna klasa”
Fića iz filma “Nacionalna klasa”

“Zastava 750”, “Trabant”, “vartburg”, “Zastava 101”, “Škoda” u SFRJ samo su neki od automobila koji su mogli svakodnevno da se vide na ulicama. O popularnosti ovih legendarnih automobila govori i činjenica da su nekima od njih pojedine popularne grupe posvetile pesmu. Naravno, najpopularnija je pesma gde je fića glavni junak iako se ne pominje u pesmi, ona iz filma “Nacionalna klasa” – “Flojd, Flojd, Flojd”, koju kad čujemo odmah pomislimo na onu simpatičnu fiću predstavnika nacionalne klase koju vozi Flojd – glumčina Dragan Gaga Nikolić. Ko je stvorio tu pesmu koju maestralno peva Dado Topić?

Rade Marković ulazi u fiću u Sevojnu ispred Valjaonice bakra
Rade Marković ulazi u fiću u Sevojnu ispred Valjaonice bakra

Tekst za pesmu je napisala ko drugi nego Marina Tucaković:
Ko je ona tvrda glava
što do podne uvek spava
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd
Ko je šmeker svetskog glasa
za kim siži cela masa
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd
Ref.
On je mudar, hrabar
vozi, tako treba
on je mudar, sizak, hrabar
ludo vozi
Ko je dasa u ekstazi
kada preko stotke gazi
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd
Refleks mu je kao munja
za njim jato riba cunja
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd
Ref. 2x
Ko je onaj strašan baja
cice mace što odvaja
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd
Ludo živi, ludo voli
ko će ludom da odoli
Flojd, Flojd, Flojd, Flojd, Flojd

Gotovo da nema savremenog domaćeg filma bez njegove muzike, muzike Zorana Simjanovića. Šezdesetih godina prošlog veka člana grupe „Elipse“. Popularnost „Elipsi“ i „Fiće“ zajedno je rasla bajkovitih šezdesetih. Elipse su bile jedan od simbola srpske rok muzike, a fića jedan od simbola srednje klase, koja se pojavila tih godina u Jugi.

Fićine komande
Fićine komande

Jednom prilikom Zoran Simjanović, kad su ga pitali o muzici iz filma „Nacionalna klasa“, je rekao:

“Marina Tucaković je napisala fenomenalne tekstove i sad je trebalo naći nekog da ih otpeva. Odmah mi je na pamet pao Dado Topić. Pristao je, a da nije ni čuo pesmu. Kad je stigao u Beograd, otpevao ju je iz cuga.

Ipak, interesantnija je priča za pesmu iz tog filma „Zašto“. Imao sam dvojicu kandidata – Davorina Popovića i Olivera Dragojevića. Zamolio sam organizatore da okrenu frontmena grupe Indeksi, jer sam želeo prvo rokera da pitam. Davorin je rekao da ne može da dođe i Oliver ju je snimio. Posle nekog vremena sedeo sam s Davorinom u Sarajevu i on mi kaže: „Što ti je dobra ova pesma“, a ja mu objasnim da je to ona pesma koju je odbio da snimi. Uzviknuo je: „Joj, mene budale!“

Kreće
Kreće

Kada bi nekoga pitali koji mu automobil pada na pamet kao jedinstveni simbol bivše Jugoslavije verovatno bi mnogi rekli da je to “jugo 45”. Ipak, nije on jedini automobili koji će starijim generacijama “proći kroz glavu”. Kada se spomenu legendarna vozila popularna u bivšoj državi je “Zastava 750” bio je popularan po nazivu “fića”. Radi se o legendarnom simbolu Jugoslavije, koji je počeo da se proizvodi u pogonima Crvene zastave 1962. godine po licenci “fiata 600”. Ovaj autić proizvodio se sve do 1985. godine. “Zastava 750” se koristila u brojnim službama bivše Jugoslavije, pa je tako bio vozilo nekadašnje policije, auto-škola i auto klubova. Prvi naš domaći automobil, iako stigao iz Italije, u međuvremenu postao pravi „Šumadinac“. Za vreme dok je proizvođen pretrpeo je pet izmena, ali je ostao večni mladić na drumu, iako ga je sa proizvodne trake „izgurao“ „jugo“ namenjen Amerikancima“.

Fića na raskrsnici kod Muzeja
Fića na raskrsnici kod Muzeja

Fića je promovisao i Užice, jer je mogao da se kupi u prodavnici “Autotehna” na Trgu najjeftinije u Jugoslaviji, pa se može naglasiti da je on jedan od užičkih junaka i kućni ljubimac mnogih užičkih porodica decenijama…

Da se provozamo fićom kao Rade Marković u filmu snimanom u Užicu 1961. godine “Prvi Građanin Male Varoši” makar i na priloženim fotografijama.