Jedna od prvih posleratnih zgrada

1334

„Partizanova zgrada”, koja se nalazi kod centralnog ulaza u “Zeleni pijac”, mislim da je još uvek tako zovu, jedna od prvih posleratnih užičkih stambenih zgrada, koja u svom prizemlju ima dva veoma lepa poslovna prostora. U jednom je nekada bio “Radio centar”, a u drugom “Staklopan”, kako su Užičani zvali jedanu od zanatskih radnji “Stakla Beograd”. Fotografiju je snimio moj otac Vlajko. Slikao je svog prijatelja, ali je fotka ostala da svedoči o nekadašnjem Užicu.

"Staklopan", kako su Užičani zvali jedanu od zanatskih radnji "Stakla Beograd"
“Staklopan”, kako su Užičani zvali jedanu od zanatskih radnji “Stakla Beograd”

Danas tu gde je bio Radio centar, nalazi se kafančina, ona namenska za pijačarsku publiku. Park ispred više ne postoji. Tu je deo zvan “Cvetna pijaca”. Gde god se čovek okolo okrene samo prljavština, đubre i nekultura i danju i noću. U ostatku nekadašnjeg lepog parčića, stalni skup pijanaca, koji se tu balsamuju onom najgorom rakijom. Vremena se menjaju, nekadašnje jedno od najprijatnijih mesta za stanovanje, danas u paklu neodgovorne gradske inspekcije.
Slađana Šumanac: “Lepa zgrada koja odaje svu solidnost tadašnje građevine. I posle toliko godina deluje kvalitetno, samo joj treba malo doterivanja. I baš mi se sviđa što je u drveću, to joj daje poseban šmek.”