Ko je otkrio „Rajske otoke“?

2169
Anđelija Šmakić
Anđelija Šmakić

Šmakići potiču iz Mačkata. Branko, krojač iz Užica, sin Dragutina i Anđe iz Mačkata, rodio se u februaru 1880. godine. Oženio se Darinkom Lojanicom, ćerkom Jovana zidara iz Užica, 1909. godine. Kum na venčanju bio im je Mališa Atanacković, tada najpoznatiji užički trgovac. Imali su ćerke Anđeliju i Zagorku i sinove Slobodana i Dragoljuba Dragana Šmaku.

Anđelija, koja je važila za užičku lepoticu, se udala za Nikolu Prohorova, građevinskog tehničara, koji je iz Rusije emigrirao i stigao Užice 1921. godine. Kasnije je imao u ortakluku građevinsko preduzeće. Imali su dvoje dece, Senju i Vladimira Vovu, kasnije jednog od najboljih užičkih šahista. Plac za izgradnju poznate užičke kuće Prohorova, na uglu Vidovdanske i Jug Bogdanove ulice, kupili su od Dragutina Paunovića. Kuća je završena 1935. godine.

Zagorka Šmakić
Zagorka Šmakić

Zagorka Zaga, Anđina sestra, živela je sa porodicom Prohorov od 1934. do kraja Drugog svetskog rata, pomažući sestri oko dece. Završila je Žensku zanatsku školu, a posebno je ostala upamćena kao gimnastičarka na spravama kod Josifa Jehličke. Istakla se i kao skijaš, bila je i prva devojka Užicu koja je vozila motor, koji je imao njen brat Dragan. Kako je njen zet Nikola imao automobil, naučila je da vozi. Udala se 1946. godine za učitelja Spasoja Žunića, sa kojim je imala decu Dragana i Draganu.

Anđin i Zagin brat Slobodan Šmakić pre rata je bio krojač, oženio se Darinkom Bošnjaković iz Kolašina. U ratu je bio u zdravstvenoj službi. Posle rata je radio kao medicinski tehničar u Higijenskom zavodu. Imao je sinove Zorana i Dušana i ćerku Brankicu. Stanovali su u kući na Terezijama preko puta česme „Badanj“.

Dragan Šmakić Šmaka na svom motoru sa bratom Slobodanom i snajom Darinkom
Dragan Šmakić Šmaka na svom motoru sa bratom Slobodanom i snajom Darinkom

Ipak od svih Šmakića najvažniji za ovu užičku priču je drugi brat Anđin i Zagin, Dragan Šmakić zv. „Šmaka“. Rođen je 1926. godine. Kod oca je zavšio krojački zanat, ali se više zanimao za elektroniku. Svirao je i havajsku gitaru. Posebno se zanimao za mehaniku automobila, motore i važio je u Užicu za veoma dobrog mehaničara. Dosta vremena je provodio kod sestre Anđe i zeta Nikole. Nikola je imao automobil marke „Štajer“, o čijem održavanju se brinuo, a imao je svoj motor sa prikolicom HD wla 750 . Tokom Drugog svetskog rata bio je u nemačkom zarobljeništvu, a odatle je pred kraj rata bio pušten zbog bolesti. Dragan Šmakić se nije ženio, voleo je prirodu posebno Đetinju. Kao mladić u gornjem toku Đetinje iznad Velike brane otkrio je prelepo mesto za relaksaciju, kampovanje i nazvao ga „Rajski otoci“, kako se zove i dan danas taj deo reke. Kada je umro 1994, sahranjen je na Teraziskom groblju.

Anđa i Nikola Prohorov
Anđa i Nikola Prohorov

Sada, kada se zna ko je otkrio današnju užičku, može se reći turističku atrakciju “Rajske otoke” otkako vozi Obilićev vozić „Ćira“, bilo bi lepo na tabli koja označava „Rajske otoke“ naznačiti ko ih je otkrio sa malo podataka iz života Dragana Šmakića – Šmake. Inače Šmaka je bio veliki prijatelj moga oca, mislim da su bili i školski drugovi, jer su isto godište. Često je Šmaka dolazio kod nas kući u Omladinsku 28, a jednom prilikom mi je pokazao umeće sviranja na havajskoj gitari. Danas je ta gitara u vlasništvu Slobodana Bobana Despotovića, užičkog advokata, nekada gitariste omiljene užičke gimnazijske grupe „Feniks“.