Kovačević V Predrag – in memoriam

277

Kovačević V Predrag (rođen 25. Avgusta1952 godine u Užicu) je bio novinar, osnivač i prvi vlasnik Televizije „5“ Užice (TV5), hronolog i kolumnista.

Zahvaljujući svom interesovanju za muziku 1969.godine bio je zadužen za organizaciju i pripremu programau prvoj diskoteci u Užicu, pod imenom „Faraon“  u tadašnjem Domu JNA. Tri godine kasnije u adaptiranom podrumskom prostoru Narodnog pozorišta, otvorena je diskoteka Kluba omladine popularni „Omladinski klub“ koja je radila do 1986. godine. Predrag, 1974.godine dolazi u užički „Omladinski klub“, gde počinje da radi kao muzički urednik i disko džokej. U svojoj karijeri disko džokeja održao je blizu 3000 disko večeri. Radio je kao disko džokej i u drugim gradovima a učestvovao je i na Jugoslovenskom takmičenju disko džokeja na Svetom Stefanu,gde je osvojio drugo mesto. Pokrenuo je „Disko karavan“ i program „Rok i soul“, koji je za  nekoliko godina obišao većinu sala za igranke u užičkom kraju.

 Pored rada u diskoteci vodio  je i radijske emisije na raznim radio stanicama lokalnog i šireg značaja i pisao muzičke kolumne. Predrag je 1986. godine u časopisu „Rok“, kultnom izdanju novinske kuće „Politika“ objavio  podlistak „Koreni YU roka“ u 100 000 primeraka,a to je predstavljalo prvo istraživanje istorije roka u Jugoslaviji.

Započinje porodični posao 1984. godine, otvara prvu  videoteku u gradu,  a zatim  još nekoliko videoteka u Užicu i Zlatiboru, a potom i  video studio „Video radionica“. Od tog studija 1994.godine nastaje prva užička televizijska stanica „TV5 Užice“. Kovačević je svoju televiziju predstavljao kao televiziju posvećenu rok kulturi. Iduće 1995. godine osniva redakciju i TV5 počinje da emituje informativnu emisiju „Info 5“ i tada  se „TV5 Užice“ deklariše kao užička gradska televizija. U sledeće dve godine TV5 priprema emisije u sopstvenoj produkciji iz svih oblasti života Užica. Televizija za svoj rad dobija niz priznanja kao i  nagrade na smotrama dokumentarnog filma. Predrag je kao direktor i glavni urednik vodio televiziju poštujući sve kodekse nezavisnog novinarstva. Tokom njegovog rada u TV5 obučeno je preko 150 kadrova potrebnih za rad na televiziji, koje su osim ostalih obučavali i televizijski stručnjaci  sa BBS-a. TV5 se bavila i izdavaštvom, objavila je desetak knjiga među kojima je i Kovačevićeva stručna knjiga „Lokalna Televizija-upustvo za upotrebu“. Pored toga osmislio je i objavio u produkciji TV5, prvo multimedijalno DVD izdanje u Srbiji pod nazivom „Moje Užice“.

Zbog spleta raznih nepovoljnih društvenih okolnosti, Kovačević  prodaje TV stanicu vlasniku radija „San“ Iliji Petronijeviću, koji nastavlja sa radom pod istim nazivom a u skladu sa razvojem tehnoloških i informacionih dostignuća.

 U kasnijem radu Predrag se predano posvećuje užičkim hronologijama i publicistici i objavljuje svoje feljtonepočev od 2006. godine u lokalnim glasilima „Vesti“ i „Užička Nedelja“ u kojima je hronološki obradio prošlost grada Užica i okoline od devetnestog veka do osamdesetih godina 20 veka. Tokom svog novinarskog rada prikupio je i obradio u elektronskoj formi preko 20.000 fotografija i napisao više od 10.000 stranica iz užičke prošlosti koje je besplatno ustupao  istraživačima, studentima, novinarima. Pisao je tekstove za veliki broj agencija i časopisa u zemlji i okruženju kao što su „Reč mladih, Politikin zabavnik i drugi.

 2017.godine u saradnji sa portalom „Amanet“ otvara poseban, originalan portal-sajt užičkog nezaborava „užičanstveno.rs“ Do danas je na ovom sajtu koji je prijavljen kao medij i podleže medijskoj odgovornosti, objavio oko 2500 ilustrovanih članaka iz prošlosti Užica i  Zlatibora potkrepljenih sa više od 9000 fotografija. Više godina unazad Predrag je putem društvenih mreža propagirao i podsticao prisećanja na događaje iz prošlosti grada, u želji da se bogata istorija grada Užica prezentuje, pa su između ostalog bile vrlo aktivne  FB stranice koje je otvorio pod nazivom „Užice koga više nema“, „Užičke pedesete“ i „Užičke šezdesete“ koje su preteča sajta „užičanstveno.rs“  i pionirski rad u  savremenoj  postavci rada u elektronskim medijima. 

Za dugogodišnji predan i neumoran rad  značajan za očuvanje autentičnog bića ovog grada i njegove kulturne i istorijske prošlosti, dobioje nagradu Grada Užica za 2018 godinu za izuzetne rezultate u radu.

 Ana Gavrilović, predsednik udruženja „Užičanstveno“ oprostila se od Predraga Kovačevića sledećim rečima:

 Posebna mi je čast što imam mogućnost da se sa ovog  mesta  obratim našem Gagu koji je bio moj prijatelj i saradnik na portalu „Užičanstveno“ i da mu se ovom prilikom zahvalim u ime našeg udruženja, svih vas koji ste mu  prijatelji i poštovaoci,i u svoje lično ime,  za sve što je tokom svog života učinio za svoj grad a verujem i za mnoge od nas lično.

Bio je jedinstven, sa  idejama uvek na korak ispred vremena, pun energije, entuzijazma, uporan i do krajnjiih granica posvećen svemu što je radio.  Bio je čovek koji se retko sreće!

     Neka mu je večna slava  i hvala!