Legendarna užička kafana „Era“

2285

Svaki užički ždera uživa u kafani Era

Kafana "Era"
Kafana “Era”

Kafana „Era“ nalazi se na glavnoj ulici, užičkoj „Donjoj čaršiji“, u jednoj od nekadašnjih kuća Mitra Kandića. Mitar je tu između dva svetska rata držao zvanu Kandića kafanu, koja je 1948. konfiskacijom postala državna.

Ulaz u kafanu
Ulaz u kafanu

Ugostiteljsko preduzeće „Sloga“ je preuredilo enterijer kafane u nacionalnom stilu po projektu arhitekte Olivera Vučića. Deo enterijera su bile sinije i stolice tronoške. Kafana je dobila ime „Krčma kod ere“ sa jelovnikom iz užičkog kraja: beli mrs, kačamak, pršuta, kalindžo, lepinje sa sve, sve vrste pečenja… Kafana „Era“ je vremenom menjala vlasnike i enterijer, ali, i kasnije, kada je radio sa njom Slobodan Borović, prvenstveno je nudila nacionalne specijalitete.

Unutrašnjost kafane "Era"
Unutrašnjost kafane “Era”

Zatim je kafanu uzeo pod zakup Nebojša Radišić. Zadržao je sve što je „Era“ nudila, specijalitete užičkog kraja, ali i pice, palačinke. Rekao je: „Era je kultno mesto i ne želim da menjam stvari i najviše me privukao taj Erin stil. Zato sam pitao predhodne vlasnike da mi je daju pod zakup. Zadržao sam etno, tradiciju i dalje na našem meniju imaju sva tradicionalna jela, kuvana jela, roštilj, jela po porudžbini. Ubacili smo sendviče, pice, tortilje, brzu hranu, kao i dostavu hrane na kućnu adresu. Organizujemo i proslave do 50 gostiju“.