Lidija, svetska, a užička

1656
Lidija Majstorović Obradović
Lidija Majstorović Obradović

Novinarka Lidija Majstorović Obradović potiče iz stare užičke porodice Milutina i Dare, od Majstorovića. Imali su kuću u Jazovima, odmah ispod današnje železničke stanice. Deda Milutin bio jedan od najpoznatijih mesara staroga Užica, boem, poseban Užičanin, a što je preneo i na svog sina Aleksu. Aleksa je sa suprugom Lelom, omiljenom užičkom medicinskom sestrom, koja je radila u Dečijem dispanzeru, dobio kćer Lidiju i sina Milutina.

“U mreži novinarstva” izdanje TV5 Užice
“U mreži novinarstva” izdanje TV5 Užice

Odrasla na Trgu, dobar đak i student i drugar, kao mladi novinar od 1974. u značajnim Beogradskim listovim uvek je rado promovisala Užice i Užičane. Njena profesionalna karijera praćena je brojnim priznanjima i nagradama za istraživačko novinarstvo, radio drame, knjige i profesionalni angažman. Od 2015. ima status stranog stručnjaka na visokom državnom nivou NR Kine.

Godine, 2013. u čast 30. godišnjice Lidijinog profesionalg rada, užička “TV 5” objavila je knjigu “U mreži novinarstva”, sa izborom njenih reportaža i intervjua.

Lidija u Kini
Lidija u Kini

Između 2013. i 2015. Posvetila se Kini. Bila je koautor, urednik i promoter knjiga “Kineski idiomi”, “Beskrajna priča o čaju”, “Kineski kuvar zdravlja”, “Kineske kulinarske čarolije” i “Kineska riznica kulture”, u produkciji CRI i izdanju Čigoja Štampe, Beograd.