„Lomivrat prestave“ na Žitnom pijacu

1509

Na Žitnoj pijaci su se održavali vašari. A gore iznad pijace i glavne ulice, u visini najviših krovova, na razapetom užetu, sajli, akrobati izvode „lomivrat prestave“. Postave sto, stolice, i na užas okupljenih Užičana, večeraju. Ili na istom, zavezanih očiju, šetaju, voze bicikl, održavaju ravnotežu sa podužom motkom, koja kako akrobata balansira naginje na jednu ili drugu stranu, dajući još veći utisak opasnosti.

Avion iznad Žitnog pijaca
Avion iznad Žitnog pijaca

A onda je Dragoljub Aleksić, koji je između dva rata vozio bicikl na sajli zategnutoj između dve najveće zgrade, Palate Tkačke radionice i Prljove zgrade na Žitnom pijacu, podigao akrobatske, po užički „lomivrat prestave“, na viši nivo, na samo nebo. Te 1948. prvo bi avion nekoliko sati pre prestave izbacio letke iznad Užica i okolnih mesta, a onda bi Dragoljub Aleksić visio na sajli, držeći se zubima, na avionu koji je kružio iznad Žitnog pijaca.

Oprema i nesutrašivi izvođač na avionu
Oprema i nesutrašivi izvođač na avionu

Kasnije bi sišao na pijac i napravio svoju standardnu prestavu najjačeg čoveka, u društvu zgodnih dama u trikoma, savijao šipke, kidao lance, pokazivao svoje mišiće.

Taj let iznad Žitnog pijaca svojim fotoaparatom zabeležio je Ilija Lazić.