Prvi veliki uspesi odbojkašica “Jedinstva”

890

Godine 1972. odbojkašice „Jedinstva“ su obradovale Užičane kada su postale članice Savezne lige, svi su bili oduševljeni. Do tada je jedino košarkašicama „Sevojna“ pošlo za rukom da „okuse prvoligaški kolač“.

Sporski klub „Jedinstvo“ je do te 1972. postojao 5 godina. Iz njegove ekipe je ponikla Ana Jokanović, tada standardni član jugoslovenske reprezentacije i Nada Milosavljević, koja je uspešno nastavila karijeru u beogradskom „Sinđelijiću“. Svi dobri rezultati koje su odbojkašice Jedinstva do tada postigle mogle su da zahvale stručnosti i upornosti rada trenera Srboljuba Nikolića, nastavnika u osnovnoj školi tada zvanoj „Andrija Đurović“.

Srbo Nikolić sa svojim Izabranicama 1972. godine
Srbo Nikolić sa svojim Izabranicama 1972. godine

Skoro sve igračice „Jedinstva“ su stekli prva odbojkaška znanja u prvoj užičkoj osnovnoj školi zahvaljujući nastavniku Srbu. Na juniorskom prvenstvu Jugoslavije koje je održano u Titovom Užicu „Jedinstvo“ je osvoilo treće mesto, a na radničkim igrama u Zagrebu, Ljubljani,, u čekoslovaćkom gradu Letohradu i u Užicu i na međurepubličkim sporskim igrama u Goraždu, Foči, Priboju i Titovom Užicu je bilo prvo.

Ipak, 1972. godina je bila godina početka velikih uspeha perspetivnog kluba, na čijem čelu se tada nalazio inž. Manojle Despić. U ligi Srbije osvojile su prvo mesto, u konkurenciji juniorki Jugoslavije na takmičenju u u Sremskim Karlovcima, treće, i ušle u Prvu saveznu ligu zahvaljujući tadašnjim užičkim odbojkaškim zvezdama: Ani Jokanović (kapitanka), Svetlani Šuljagić, Milomomirki Simanič, Jelici Kurćubić, Dragani Zarić, Dragici Savić, Snežani Petrović, Rosi Popadić, Dragoj Lipovac, Marini Tubas i Branka Ojdanić. Sve su bile učenice srednjih škola, a Marina i Branka tek su bile završile osnovnu školu.