Naši dragi Profesori

537

Miloš Poznanović

Naši dragi Profesori

Profesori užičke gimnazije pred Moljkovića hanu u Kremnima, s leva: Miloš Vasović ,Branko Marković, Milivoje Mandić , Ilija Đorđević , Rako Nikitović i Mileta Nikitović su 1976.g. godine u poseti Kremnima.

Na drugoj fotografiji profesori Tabaš i Mišo Vas, boemi baš kakve smo ih zapamtili. Na poleđini je zabeleženo : “na svadbi kod sekretarovog sina” . Verovatno je kadar sa svadbe Miroslava, starijeg sina Duška Đurića, sekretara gimnazije, jer Petar, mlađi sin, nazdravlja a nije u svadbenom odelu. Stojeći nazdravlja Radulović.

Zahvaljujući Gagi Džambasović , mojoj školskoj drugarici, ove slike su posle tridesetak godine iz tame izašle na svetlost dana, i podsećaju nas na naše dobre profesore .

Ljubodrag Vukadinovic: K’o da gledam! Prva godina Gimnazije, 1973. ! Polovina prvog polugodišta, predaje Miš Vas novu lekciju! “E, danasnja lekcija je Gromobran! Deco, čemu sluzi domaca životinja cuko? … Pa, da cuva kucu! E, isto vam za to sluzi gromobran! Pročitajte vi to kuci! ”

I otvori novine da čita dok traje cas! I tako, nedelja po nedelja, dodje zadnja nedelja u polugodistu, niko nema ni jednu ocenu iz fizike! Zakaže Miš Vas pismenu vežbu! Kabinet, prozori prema sadašnjoj Muzickoj školi! Ispiše pitanja na tabli i sedne i otvori novine! Krene muljanje! Oni najhrabriji su vec posle 10 min krenuli da prepisuju! Malo po malo, pred kraj časa svi drze knjigu na stolu i pišu!

Zvoni i Vas ustaje i kaze: “E, pa lepo, deco, sad pokupite te vaše vežbanke pa ponesite kuci i pregledajte šta ste uradili! ” A on otvori dnevnik pa pogleda sta je kome zaključeno iz matematike, hemije… pa i on dopise svoju ocenu! Sličan je bio i Tabaš, njima je glavno bilo da se docepaju baste Doma JNA! Na prvi pogled simpaticno! Na drugi, više su nam pomogli Cucic i Dana Konstantinovic svojom strogocom, koliko god se i njima moglo štosta prigovoriti na nedoslednosti i favorizovanju dece na osnovu statusa roditelja! Sve u svemu, vreme nevinosti!

Vesna Bogosavljević: Divni profesori i moja Kremna i moji rođaci Moljkovići i Moljkovića han i česma,. I moje najlepše detinjstvo koje sam provela tu i moja kuća i dvorište na 50 metara od hana. Jednom rečju, milina.