O uspešnom užičkom treneru Darku Zakoču

2584

Darko Zakoč je rođen u Užicu 1963. godine. U Užicu poznat kao trener odbojkašica užičkog „Jedinstva“.

Darko Zakoč
Darko Zakoč

Osnovnu i srednju školu završio je u Užicu. Zvanje trenera stekao je na Sporskoj akademiji u Beogradu. Od 1986. trenira ženski odbojkaški klub „Jedinstvo“. Trenirao je OK „Vršac“ u Vršcu, potom italijanskog prvoligaša „Amatori Vols“ iz Barija. Sa odbojkašicama „Jedinstva“ osvojio je 7 titula prvaka države, 7 kupova i prvo mesto u Ligi šampiona Evrope.

Užičke odbojkašice su pod njegovim rukovostvom bile tri puta pobednice beogradskog „Majskog turnira“, a u toku 1994. ovaj tim je proglašen najuspešnijim ženskim sporskim kolektivom u Jugoslaviji. Vodio je kadetsku, juniorsku i seniorsku žensku reprezentaciju Jugoslavije. Na međunarodnim susretima odbojkaška ekipa, koje je trenirao, plasirala se u prvu grupu Evrope, osvojila je „Spring kup“ u Češkoj 2001. i dva četvrta mesta na Mediteranskim igrama u Barniju 1997. i Tunisu 2001.

Zakoč pobeđuje
Zakoč pobeđuje

Treneri Jugoslavije su ga četiri puta proglašavali za trenera godine. Bio je menadžer rumunske ženske reprezentacije od 2010 do 2012. Dobio je nagradu “Počasni građanin” od grada Bleja 2017. godine. Bio je tada menadžer rumunske ženske reprezentacije od 2010. do 2012. godine. Od maja 2018. vodi CSV Volei Arda u finalu Lige šampiona CEV Lige šampiona.