Oktobar 1976.

487
Najbolji užički šahista svih vremena
Najbolji užički šahista svih vremena

Zasigurno najbolji užički šahista tada je bio velemajstor Ljubomir Lubojević. Početkom ovog oktobra je rekao: “Ja mislim da je šah jedan život u malom, ali život bez laži. U šahu nema laži. Svaki potez mora da bude istinit, svaka laž se odmah direktno kažnjava. To u životu nije slučaj.

Šah igram više što što ga volim, a još više volim da igram kad ga igram sa jakim igračima. Vrhunskim šahistima sveta i naravno uvek sa onima koji su bolji od mene. To mi daje inspiraciju da možda i ja dostignem njihov nivo. Premda ja bih želeo kad bi do toga došlo. Međutim, još uvek se na to ne pomišlja, ni u svetu šaha niti u Šahovskom savezu Jugoslavije”.

Ljubojević je rođen Užicu, 2. novembara 1950. godine. Titulu međunarodnog majstora dobio je 1970, a godinu dana kasnije i titulu velemajstora. Neko vreme je bio među deset najboljih šahista sveta, pobedivši između ostalog Garija Kasparova. Ljubomir Ljubojević je 12 puta igrao na Olimpijadama, pet puta na Evropskim prvenstvima i osvojio je šest medalja. Osvojio je dve titule pojedinačnog prvaka Jugoslavije 1977. i 1982. godine, a pobeđivao je na 35 velikih svetskih Superturnira. Kako je rođen u Užicu i u mladosti živeo ovde, može se reći da je najbolki užički šahista svih vremena.

Sa Crvenom zvezdom osvojio je šest ekipnih šampionskih titula (1967, 1968, 1970, 1975, 1976. i 1981) i šest nacionalnih kupova (1969, 1970, 1972, 1973, 1975. i 1976). Za nacionalnu reprezentaciju je igrao na dvanaest šahovskih olimpijada, devet puta na prvoj tabli, sa ukupnim rezultatom od 63,5%. Osvojio je pojedinačnu zlatnu medalju na trećoj tabli u Skoplju 1972. i tri bronzane medalje (jedna pojedinačna i dve ekipne).

Tokom karijere pobedio je skoro svakog vrhunskog velemajstora, uključujući svetske prvake Garija Kasparova, Anatolija Karpova i Visvanatana Ananda.

Ljubojević je dva puta pobedio na super-turnirima u Linaresu 1974. i 1975. i na turnirima u Buenos Ajresu, Vijk an Zeu, Manili, Beogradu i Amsterdamu. Sedamdesetih i prvoj polovini osamdesetih ocenjen je kao jedan od najboljih 10 svetskih igrača, a 1983. je imao treći najviši Elo koeficijent, posle Garrija Kasparova i Anatolija Karpova. Igra za Srbiju, ali trenutno živi u Španiji.

Na Malom i Velikom Zabučju pošumljavan je dva hektara nove površine i čišćeno pošumljenih 8 hektara. “Zelenilo”, “Bikotošova” radna jedinica ugovorilo je radove na uređenju Velikog parka izna nove Hale, prostora oko 4 hektara tako da na proleće taj deo parka bude ponovo na korišenju Užičanima.

Sex Pistolsi
Sex Pistolsi

Na radost užičkih pankera ovog novembra njihovi uzori Seks Pistolsi su Objavili singl Anarchy in the U.K. – Anarhija u Velikoj Britaniji. Seks pistolsi pank rok grupa osnovana je u Londonu 1975. godine. Iako su u početku trajali samo dve i po godine i za to vreme objavili samo četiri singla i jedan studijski album Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, oni se smatraju jednom od najuticajnijih grupa u istoriji popularne muzike i smatraju se zaslužnim za iniciranje pank pokreta u Britaniji i stvaranju prvog generacijskog jaza u rokenrolu. Njihovi su koncerti u više navrata imali problema sa otganizatorima i lokalnim vlastima, tako da su se njihovi nastupi uglavnom završavali u haosu. Njihov singl iz 1977. God Save the Queen – Bože čuvaj kraljicu, smatran je kao napad na britansku monarhiju i britanski nacionalizam. Reči koje su se pojavljivale u njihovim tekstovima su bile povezane abortusom, nasiljem, apatijom, anarhijom, fašizmom, britansko kraljevskom porodicom i holokaustom. A pomenuti generaciski jaz, ja bih u užičkim uslovima profolmulisao kao: Jarugu u koju upadne pijani panker tinejdžer koji je pokušao da pije sa starom rokerskom kajlom. Nezavisno od podele u rok muzici sečam se kada se jednom pred Gradskom kavanom poveo razgovor o generaciskom jazu duhovite opaske Vlada Levog: “Generacijski jaz je kad djevojka ima 14 a guzicu kao da joj je 32. Njoj dupe i ostatak tiela nisu isto godište.

Novo vatrogasno užičko vozilo
Novo vatrogasno užičko vozilo

“Niskogradnja” je asvaltirala neke ulice u Sevojnu. Takođe je tada tu rađen vodovod Sevojno – Potočanje. U Užicu je održana vatrogasna smotra na kojoj je u Međju predstavljeno novo, specijalno vatrogasno vozilo. Održan je i defile vatrogasnih jedinica i podeljene nagrade najuspešnijim vatrogascima.

Tito i Leonid Brežnjev u fabrici Zastava u Kragujevcu
Tito i Leonid Brežnjev u fabrici Zastava u Kragujevcu

Od događanja van Užica za koji su se Užičani najviše zainteresovali je bio izbor Džimija Kartera za novog predsednika SAD. Poseta ruskg presednika Brežnjeva Jugoslaviji, posebno njegov odlazak u Krgujevac u Crvenu zastavu. Zatim odluka Savezne skupštine. Zatim se dosta razgovaralo o Zakonu o udruženom radu koji je donela Savezna skupština SFRJ koji je prozvan “mali ustav” u cilju disciplinovanja radnika i rukovodilaca