Patriotska društva staroga Užica

1619
Patriotska društva staroga Užica
Patriotska društva staroga Užica

Uoči Drugoga svetskoga rata, kada su u Užicu već svi saznali za fašiste, ponovo se okupljaju sva društva koja su imala patriotsku osnovu. Studenti su imali udruženje koje je radilo pod platformom “Branićemo zemlju”. Sokolsko društvo je prednjačilo i incijiralo osnivanje “Narodnog odbrambenog odeljka” 1939. godine. Njegov cilj je bio da se “podigne, očuva i održi nacionalni duh; potreba da se obaveštava naš svet o svojim dužnostima u današnjici, okupila je sve one, koji rade na zajedničkom poslu”, objavljeno je u prvom “Užičkom odjeku“, koji je izašao 1 jula te godine. To je bio vanstranački list, takođe koji je imao iste ciljeve kao i Narodno odbrambeni odeljak.

Patriotska društva staroga Užica
Patriotska društva staroga Užica

U njegovom rukovodstvu pri Sokolskoj župi bili su izabrani predstavnici: ispred vojske Eduard Boroša i Antun Gustovčić; ispred udruženja rezervnih oficira i ratnika Čedomir Zaharić, senator, i Lazar Bjelić, učitelj; ispred Udruženja invalida je bio Milorad Bošnjaković; Udruženje Albanske spomenice je imalo dva predstavnika, Mališu Stefanovića i Miroslava Petrovića; ispred Aero kluba je bio već pomenuti Eduard Boroša; ispred Crvenog krsta Tadija Todorović. Četnička organizacija je delegirala Đorđa Novkovića, a studenti su delegirali Filipa Marijanovića. Ispred kulturno – umetničkog društva “Abraćević” je bio Sreten Penezić. Svoje predstavnike su imali i udruženja žena “Knjeginja Ljubica” Zora Zaharić, “Kola srpskih setara” Cveta Popović, “Knjeginje Zorke” Zorka Ristović.
Sokolsko udruženje je imalo pet predstavnika: Đorđa Draškovića, Strahinju Rogića, Blagoja Živkovića, Josifa Jekličku i Aleksandara Nešovića. Pored prestavnika građanskih društava, aktivni su bili i predstavnici trgovaca: Veljko Mijušković (otac Milana Mijuškovića, nekad vlasnika Radija 31, i Đorđa Mijuškovića, jednog od potpresednika opštine u periodu od 1996. do 2000. godine), Dimitrije Vučićević, tadašnji predsednik opštine, Božo Golubović, Vlade Kukoljac, Radojko Đoković, Blagoje Marković…
Većina pomenutih su na ove dve priložene fotografije iz kolekcije Užičanstveno.