Prvi užički džudo klub

1452

Da nije Užičanina, učitelja u penziji, Branislava Mlađenovića, taj prvi užički džudo klub bi nestao u vremenu zaborava. Branislav je sačuvao fotografiju i sećanje koje može da pomogne da se i vi prisetite nečega još vezanog za ovaj klub. Mislim da se prvi užički džudo klub, pa tako i prvi klub borilačkih veština, ako tu ne računamo boks, koji je radio u Užicu zvao “Milicioner”, a evo učiteljevo sećanje:

Užički džudo tim na sletu 1960.
Užički džudo tim na sletu 1960.

“Džudo klub, ne znam da li je prvi, (prvi je provereno) ali je postojao i bio aktivan 1959. i 1960. godine, a vodio ga je Jovo milicajac do povrede u saobraćajnoj nesreći. Fotografija je sa sleta 1960. godine na Slobodinom stadionu. Na slici su: stoje – trgovac (ne znam ime), Jovo milicioner, trener, zatim gost vojnik karatista iz Zagreba i Miško Starčević, moler sa Carine. Čuče Slobo iz 7. jula, mali Rebić i ja, Branislav Mlađenović. Ovo je bila reprezentacija grada. Klub je radio dve godine u Sokolani. Prošlo je puno članova. Posle Jovove saobraćajke, polomio se, novog trenera nismo imali i klub se ugasio.

Džudisti demonstriraju svoju veštinu na Bagluku
Džudisti demonstriraju svoju veštinu na Bagluku

Na drugoj fotografiji džudisti demonstriraju svoju veštinu na sletu na stadionu “24. septembar” 1960- god, u Begluku. Fotografiše ih nastavnik fizičkog Vojo Ševkušić u OŠ “Dušan Jerković“. On je na fotografiji sa foto aparatom, čuči i fotografiše mene Branislava Mlađenovića, kako pravim kolut preko zamišljene prepreke koju imitira karatista vojnik, iz Zagreba.”

Kada god vidite ovu objavu i znate nešto o prvom užičkom džudo klubu vi se javite. Prednost portala nad knjigom je što nove podatke uvek možemo ubaciti i tako dopunjavati nezaborav.