Ribaševke koje su naučile pesme svojih baba

1804

“Mi smo se od malih nogu družile i zajedno pevale. Naučile smo pesme od naših baba”. Rada Kukanjac, članica pevačke grupe “Ribaševke”

Pevačka grupa "Ribaševke"
Pevačka grupa “Ribaševke”

Ženska pevačka grupa „Ribaševke” iz sela Ribaševine istrajno neguje izvornu pesmu užičkog kraja. Pevale su od detinjstva i pesma im je postala značajan deo u životu. Prvi put su nastupile 1939. godine, u Oficirskom domu u Beogradu, na zabavi Udruženja Užičana. Grupu je organizovao i vodio slikar Mihajlo Milovanović. Od tada sa manjim prekidima ova pevačka grupa nastupa do današnjih dana. Nastupale su u svim republikama bivše SFRJ i u inostranstvu.

Snimile su longplej ploču sa izvornim pesmama. Napravile su nekoliko snimaka za Radio Beograd za fonoteku u kojoj se čuvaju najznačajniji izvorne pesme. Učestvovale su u dokumentarnim filmovima “Žetva u Ribaševini” i “Pesmi i igri užičkoga kraja”. Pevačka grupa je nagrađena Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Srbije “za očuvenje izvorne muzike”…

Ribaševke nekada
Ribaševke nekada

Svoje poratno značajnije delovanje grupa započinje 1979. godine. Njihovi prvi muzički zapisi snimljeni su i objavljeni na ploči 1986. godine (PGP RTB), zahvaljujući etnomuzikologu Dimitriju O. Golemoviću.

Snimci za LP “Listaj goro” su nastali 2014, posle 28 godina, za izdavačku kuću WMAS Records. U pevačkom nasleđu užičkog kraja raspoznaju se „starije” i „novije” dvoglasno pevanje. Po kazivanju pevačica iz Ribaševine, oba vida pevanja su jednako zastupljena.

Album "Listaj goro" (2014)
Album “Listaj goro” (2014)

Ribaševke su na albumu izvele ukupno 25 primera pesama iz svog bogatog repertoara. Većina zabeleženih pesama su „novije” tradicije, u narodu poznatije kao pevanje „na bas” (ukupno 23 primera). Pevanje „na glas” pripada pevanju „starije” tradicije i javlja u vidu jednog, zabeleženog primera. Jedinstven zabeležen primer je pesma koja u sebi sadrži kombinovano izvođenje starijeg i novijeg dvoglasnog pevanja.

Negde do 2008, „Ribaševke” su bile u „stalnom” šestočlanom sastavu: Jelenka Brković, Desanka Janković, Milijana Joksimović, Stanimirka Vasiljević, Radmila Kukanjac i Natalija Ćirković. Poslednjih godina pevaju u manjem i izmenjenom sastavu: Radmila Kukanjac, Milijana Joksimović, Desanka Janković, Milunka Šmakić i Zdravka Jovanović.

Ribaševina 2009. (foto Branislav Mlađenović)
Ribaševina 2009. (foto Branislav Mlađenović)