Trg, TV repetitor, muzej sve zbog jedne proslave i “Užičke republike

1755
Vatromet povodom otvaranja Trga "Partizana"
Vatromet povodom otvaranja Trga “Partizana”

Zbog velike proslave 20 godina ustanka, Užičani su te 1961. godine dobili Trg, TV repetitor, otvoren je muzej. Na mitingu u Krčagovu, na kome je govorio Tito, sa direktnim prenosom u celoj Jugoslaviji, prisustvovalo je 180.000 ljudi. Bilo je pakleno. Sunce je nemilosrdno pržilo, mnogi, pa i žene funkcionera, su napravili molerske kape od “Borbe”, “Politike” i “Vesti” da bi se zaštitili.

Otvaranje Muzeja
Otvaranje Muzeja

Posle mitinga, Tito je sa svojom pratnjom i Aleksadrom Rankovićem posetio novootvoreni Muzej ustanka, odakle je mesec dana rukovodio borbom tokom “Užičke republike”. Tu ga je dočekao i poželeo mu dobrodošlicu Vitomir Čvorović, predsednik saveza boraca, koji mu je pomogao u razgledanju eksponata i gde se Tito upisao u spomen knjigu.

Žena funkcionera sa molerskim kapama od novina
Žena funkcionera sa molerskim kapama od novina

Nakon toga je otišao na Trg ”Partizana”, gde su ga dočekali Pero Antonijević, sekretar Opštinskog komiteta CK, Olga Živković, potpresednik Narodnog odbora sreza, Dragutin Maksimović potpresednik opštine, presednik Opštinskog sindikalnog veća, Petar Vitorović, Milisav Topalović, presednik Boraca opštine, arhitekta koji se deklarisao da je projektovao Trg i inžinjer Juraj Drizo, direktor GP “Zlatibor”, koje je bio najzaslužniji za izgradnju Trga. Tito je obišao Trg, pogledao svoj spomenik, koji su mu Užični podigli, i krenuo prema Gradskoj kafani. Presreli su ga pioniri i omladinci, Jelena Prljić i Radovan Tomanović, i predali Jovanci i njemu cveće. Birani su tako što su rođeni na dan bitke na Kadinjači i datuma kada je Užice po drugi put bilo oslobođeno.

Tito i Jovanka na Trgu, kraj Kule, s Milanom Žeželjem i njegovom suprugom. Čovek sa šeširom Slobodan Penezić Krcun
Tito i Jovanka na Trgu, kraj Kule, s Milanom Žeželjem i njegovom suprugom. Čovek sa šeširom Slobodan Penezić Krcun