TU – ČA između Era i Grebića

1585

“Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol” su vladari uvek izbegavali. U Užice su u većini rado dolazili. U čačanskom kraju se priča da je Čačak kralj Aleksandar Krađorđević posetio samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića. Tito ga je zaobilazio, a ni noviji političari ga nisu nešto obožavali, a ni Čačani njih… Tito je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci, a Čačak je izbegavao “kao kiša oko Kragujevca”.

Kralj Aleksandar je jednom bio u Čačku 1929. na sahrani vojvode Stepe (foto Ilija Lazić)
Kralj Aleksandar je jednom bio u Čačku 1929. na sahrani vojvode Stepe (foto Ilija Lazić)

Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine, Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvek u prolazu, na putu ka Užicu. U šumadijski rokenrol planski nije dolazio . Istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu. Nije vredelo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile ljudi. Čačani su u Titovim očima uvek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme “Na planini, na Jelici”.

U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak su ocenili kao ozloglašeno “komunističko leglo” u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…

Tito u poseti Gornjem Milanovcu
Tito u poseti Gornjem Milanovcu

Mislim da je Tito uvek zaobilazio Čačak najpre zbog blizine Zlatibora i Tare, gde je imao udobnost u dva vrhunska hotela. Fotografije Titove posete Čačku nisam našao, ali sam našao zanimljive u blizini, kada je posetio Gornji Milanovac.

Užičani i Čačani su uvek bili u nekoj vrsti nadmetanja u smislu ko je bolji, da li Ere ili Grebići. To je počelo od fudbala na utakmicama čačanskog FK Borca i užičke FK Slobode. Kasnije se prenelo i na druge oblasti života, pa je urbana legenda ispripovedala priču da samo kad se sastave i registarske oznake Titovog Užica – TU i Čačka – ČA započinje TUČA.

Tito u poseti Gornjem Milanovcu
Tito u poseti Gornjem Milanovcu

Počeli su radovi na deonici autoputa Preljina – Požega, koji će povezati Čačak, Lučane, Požegu i dva okruga – Moravički i Zlatiborski. Ova deonica je važana ne samo za brži razvoj ovog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje. Kad bude završena ova deonica autoputa, objediniće se Moravički i Zlatiborski okrug i ekonomski, kao i turistički i obnoviti to poznato istorijsko nadmetanje izmežu Era i Grebića.